IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е Антъни Блинкен, бъдещият държавен секретар на САЩ?

Проевропеец, франкофон, мултилатериалист, интернационалист, той подкрепя трансатлантическото партньорство и иска САЩ да работят със съюзниците си

17:00 | 25.11.20 г. 5
<p>
	<em>Антъни Блинкен. Снимка: Pete Marovich/Bloomberg</em></p>

Антъни Блинкен. Снимка: Pete Marovich/Bloomberg

Правителствената служба е семеен бизнес

Правителствената служба е семейният бизнес на Блинкен. Той се запознава с бъдещата си съпруга Евън Райън през 1995 г., когато работи в Белия дом като автор на речи в Съвета за национална сигурност, а тя е асистент на първата дама Хилари Клинтън. Райън работи за Клинтън и по време на кампанията й за Сената, а по-късно и за Байдън, когато беше вицепрезидент, като помощник по междуправителствените въпроси и от 2013 до 2017 г. като помощник-държавен секретар по въпросите на образованието и културата.

Хилари Клинтън е гост на сватбата на Антъни Блинкен и Евън Райън през 2002 г. Тогава Блинкен благодари на 40-те милиона американци, гласували за Бил Клинтън, защото изборите са го събрали със съпругата му.

Полусестрата на Блинкен, Лия Писар, също е работила в Държавния департамент и като директор по комуникациите в Съвета за национална сигурност по време на администрацията на Клинтън. Междувременно чичо му служи като посланик на САЩ в Белгия, а в същото време баща му е посланик в Унгария. Вторият му баща е съветник на президента Джон Кенеди, както и на френските президенти.

Еврейски корени, европейска съвест

Блинкен е роден в еврейско семейство, а покойният му втори баща Самуел Писар е оцелял от Холокоста и описва в мемоарите си за това как е оцелял в лагерите на смъртта Майданек, Аушвиц и Дахау.

В интервю за "Вашингтон пост" от 2013 г. Писар, който стана международен юрист и доверен представител на френските президенти, описа как Блинкен като тийнейджър в Париж е поискал да научи за преживяванията му по време на войната.

„Той слушаше за това, което ми се беше случило, когато бях на неговата възраст, и мисля, че това го е впечатлило и му е дало друго измерение, друг поглед към света и какво може да се случи тук. Когато днес трябва да се тревожи за отровния газ в Сирия, той почти неизбежно мисли за газа, с който е елиминирано цялото ми семейство“, коментира тогава Самуел Писар.

След смъртта на Писар през 2015 г. Байдън каза, че мемоарите му трябва да бъдат „задължителни за четене. Това е силно напомняне за всяко поколение за нашето постоянно задължение никога да не забравяме“.

Интервенционист

По време на работата му за Барак Обама Блинкен се застъпи за по-силно участие на САЩ в конфликта в Сирия и по-специално скъса със своя шеф Байдън, за да подкрепи въоръжената интервенция в Либия. Той също беше близък помощник на Байдън, когато тогавашният сенатор подкрепи американското нашествие в Ирак през 2003 г.

Той продължава да вярва, че дипломацията трябва да бъде „допълнена с възпиране“ и „силата може да бъде необходимо допълнение към ефективната дипломация“. „В Сирия с основание се стремихме да избегнем друг Ирак, като не направихме твърде много, но направихме обратната грешка, като направихме твърде малко“, смята той.

Свири на китара и играе футбол

Блинкен свири на китара, в младите си години е участвал в джаз концерти. Преди години той играеше и футбол - всяка неделя във Вашингтон с някои от най-близките си приятели във външната политика, включително с настоящия конгресмен Том Малиновски, бившия помощник-държавен секретар по европейските въпроси Филип Гордън и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
ам'че и там победа , с над 150 000 гласа разлика , потвърдена от съвета в това число и двама републиканци ... както на доста други места ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
KMETA
преди 3 години
Ко стана в мичигън утре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
колкото аз мога да си назначавам сега , толкова и Байдън може ... кой е Байдън ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
професионалистът назначава професионалисти ... а клоунът , дето си отива от бялата къща , беше назначил кухата лейка дъщеря си за съветник , зет си , адвокатът си и пр. кадърници , като него самият ... :))) ... добре , че оттича в канализацията на политиката с над 6млн гласа разлика ... радикалните тръмписти , така наречените за по благозвучно тръмпанари , леят крокодилски тръмпълзи по форумите ... свиквайте момчета . за радост сигурно twitter ще му остави жив профилът да си църкате и лайквате тръмпизми на воля ... :))) ... докато не го забранят пожизнено след някой расизъм ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Най-забавно е как се представят мъжете и жените в политиката - мъжете с техните политически възгледи, качества, умения, а жените с изцяло физически белези и неща, които са тотални ирелевантни за позицията, на която са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още