IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи член на кабинета на Тръмп подаде оставка заради безредиците в Капитолия

Министърът на транспорта Илейн Чао последва примера на други представители на администрацията на президента, които напуснаха поста си след събитията

21:33 | 07.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският министър на транспорта Илейн Чао подаде оставка в четвъртък заради атаката на метежници на Капитолия, подтикнати от реториката на президента Доналд Тръмп. Тя заяви, че безредиците са я „смутили дълбоко“, предава CNBC.

Чао е съпруга на лидера на мнозинството в Сената Мич МакКонъл от Кентъки и е първият член на кабинета на Тръмп, който подава оставка заради хаоса в сряда. Тя се оттегля след редица други оставки на представители на администрацията на Тръмп след безредиците.

„Вчера страната ни преживя травматично и напълно предотвратимо събитие, когато поддръжници на президента нахлуха в сградата на Капитолия след митинг, на който той говори“, отбелязва Чао в комюнике.

„Както сигурна съм се случва и с вас, това дълбоко ме смущава по начин, който не мога просто да игнорирам“, изтъкна тя.

Съпругът на Чао, наред с други членове на републиканците в Конгреса, разгневи дълбоко Тръмп, след като отказа да блокира потвърждаването на Джо Байдън за следващ президент.

По-рано в четвъртък Тайлър Гудспийд, действащият председател на Съвета на икономическите съветници, подаде оставка заради събитията в Капитолия, които се случиха при преброяването на гласовете в Избирателната колегия в Конгреса.

„Потвърждавам, че оставката на Тейлър влиза в сила днес“, каза говорителка на съвета. „Събитията в Капитолия вчера го накараха да стигне до извода, че не може да запази позицията си“, допълни тя.

По-късно в четвъртък Ерик Дрейбанд, зместник-министър на правосъдието, отговарящ за гражданските права, обяви, че ще напусне поста си в петък. Оставка подава и заместник-съветникът на Тръмп по националната сигурност Мат Потинджър, съобщи в Twitter съветникът по националната сигурност Робърт О’Брайън.

По-рано в четвъртък бившият заместник-началник на канцеларията на Тръмп Мик Мълвани каза, че подава оставка като специален пратеник в Северна Ирландия заради безредиците.

„Обадих се на (държавния секретар) Майк Помпейо снощи, за да го уведомя, че се оттеглям от поста. Не мога да остана“, каза Мълвани пред CNBC. „Хората, които избират да останат, а аз говорих с някои от тях, остават, защото се тревожат, че президентът може да сложи някой по-лош на тяхно място“, допълни той.

В сряда началникът на кабинета на първата дама Мелания Тръмп Стефани Гришам, която е бивш прессекретар на Белия дом, подаде оставка отчасти заради безредиците. Заместник-прессекретарят на Белия дом Сара Матюс се оттегли заради инцидента.

В четвъртък нараснаха призивите президентът Тръмп да бъде отстранен от поста, като или вицепрезидентът Майк Пенс се позове на 25-та поправка в Конституцията, или чрез импийчмънт от Конгреса.

Сенатор Чък Шумър, демократ от Ню Йорк, който е напът да стане лидер на мнозинството в Сената, заяви, че Тръмп трябва да бъде отстранен от поста „незабавно“.

Тръмп отказва да признае поражението си от Байдън, като твърди без доказателства, че е жертва на повсеместна изборна измама. Байдън беше потвърден от Конгреса по-рано днес като победител на президентските избори. Той трябва да встъпи в длъжност на 20 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
баси якото ще е ако го отстранят няколко дена преди края на мандата му.... ей такова дъно, никой не е удрял още! Абе исторически президент, спор няма :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още