IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow скача с над 400 пункта след силния спад в сряда*

Wall Street претърпя сериозни загуби в сряда, като S&P 500 и Dow отчетоха най-големия си еднодневен спад от октомври

18:00 | 28.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските акции поскъпват в началото на сесията в четвъртък след рязкото разпродаване на Wall Street вчера, при което S&P 500 и Dow Jones Industrial Average записаха най-лошия си спад от три месеца, съобщи CNBC.

S&P 500 се повишaва с 1,36%, докато индексът на сините чипове Dow прибавя 450 пункта, или 1,5%. Технологичният Nasdaq Composite се покачва с 0,9% към 17:13 часа българско време.

По време на предварителната търговия американският търговец на видеоигри Gamestop повиши цената на акциите си с 40%,  но след това бързо заличи този ръст. Цената на AMC спадна с 32%, докато Bed Bath & Beyond се понижава с 18%. AMC Entertainment изтрива 28% от цената, след като скочи с 300% в предишната сесия.

Wall Street претърпя сериозни загуби в сряда, като S&P 500 и Dow отчетоха най-големия си еднодневен спад от октомври, тъй като спекулативната лудост при купуването на силно скъсени акции изнерви инвеститорите.

Мнозина се опасяват, че хедж фондовете могат да бъдат принудени да намалят собствения си капитал, за да наберат пари. Други нарекоха случващото се знак за образуване на балон на пазара.

„Това действие на пазара не е нищо повече от поредния епичен параболичен балон, който се случва от известно време“, казва Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group. „Това не е инвестиране. Това не е планиране за пенсиониране с диверсифициран портфейл. Това не е разумен анализ на акциите. И тези търговци забравят, че закупуването на акция е купуване на част от компания, но вместо това те просто спекулират“, заяви той.

Обемът на търговията експлоадира на фона на предходната сесия, като достигна рекордните 24,5 млрд. акции, сменили притежателите си и 57,1 милиона сделки.

В корпоративен план Apple реализира рекордни приходи от 111,4 млрд. долара, показа отчетът за първото тримесечие за фискалната 2021 г. Продажбите за всяка категория продукти се увеличиха с двуцифрени процентни пунктове. Акциите на технологичния гигант обаче поевтиняват с близо 2%.

Tesla отчита спад от с 5,7% в цената на книжата си, след като производителят на електрически автомобили отчете по-лоша от очакваното печалба през последното тримесечие. Компанията също така заяви, че очаква средногодишен ръст на доставките от 50%.

Акциите на American Airlines поскъпват с повече от 30%, след като превозвачът публикува тримесечни резултати, по-добри от прогнозираните.

В макроикономически аспект брутният вътрешен продукт на САЩ се е увеличил с темп от 4% през четвъртото тримесечие, малко под очакванията от 4,3% от икономистите, анкетирани от Dow Jones.

Броят на подалите за първи път заявления за помощи при безработица се е увеличил по-малко от очакваното миналата седмица. Молбите за безработни възлизат на общо 847 хил. за седмицата, приключила на 23 януари, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха техният брой да достигне  875 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още