IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мемеакциите отново са под пара

Книжата на GameStop поскъпнаха с 13% в понеделник, а тези на AMC - със 7,6%

12:03 | 18.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Малките трейдъри, които през последните седмици се нахвърлят на всякакви криптоактиви, преоткриха апетита си и за мемеакции.

Книжата на GameStop Corp. поскъпнаха с 13% в понеделник – второто им двуцифрено увеличение за последните три търговски дни. В същото време акциите на AMC Entertainment Holdings Inc. прибавиха 7,6% към цената си, увеличавайки ръста от миналата седмица със завидните 36%.

Кошницата от акции, които участваха в януарската кампания на потребителите на Reddit, увеличи стойността си с 5,6%, което е и най-доброто ѝ представяне от края на март.

Подобно на първата мания катализаторът на последната порция ръстове изглежда идва от социалните мрежи. Хаштагът #SqueezeAMC беше популярен в Twitter понеделник в опит да се повтори масовото купуване на акции на дребно от началото на годината, което принуди инвеститорите да се откажат от мечите си позиции за GameStop и други акции. Книжата на AMC също бяха едни от най-цитираните в Stocktwits през уикенда.

Участието на търговците на дребно е нараснало до близо една четвърт (24%) от цялата активност на американския пазар през първото тримесечие на годината, според Лари Таб от Bloomberg Intelligence. Акциите, към които те се бяха насочили, поскъпнаха значително, включително с 1600% за GameStop само през януари. Тези залози обаче охладняха през второто тримесечие, като някои от целите на групата в Reddit поевтиняха с над 50%.

В същото време търсенето на криптовалути нарасна, изпращайки цените на някои алтернативи на биткойна много нагоре, наподобявайки лудостта по мемеакциите. Покупките започнаха да се охлаждат, след като изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск потопи цената на биткойна с противоречащите си заявки за бъдещите планове на автомобилопроизводителя за криптовалутата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още