IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Robinhood, трима приятели и много изгубени пари

Малките инвеститори отдавна са част от пазарната екосистема, но настоящата мания по акции на компании като Gamestop е различна

15:24 | 25.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Крис Гарсия поставя втори монитор на бюрото си в средата на януари, за да следи акаунта си в Robinhood Markets. Той често поглежда към него, а междувременно балансът му нараства до 23400 долара - над четири пъти повече спрямо първоначалната му инвестиция, пише The Wall Street Journal.

32-годишният Гарсия, който е училищен фотограф, печели повече пари от пазара за няколко дни, отколкото за месец на работа. Той препоръчва приложението и на приятелите си Майк Норкин и Алекс Ела. Сметката на Норкин в Robinhood нараства до 52500 долара.

След като пандемията се отразява на работата им като училищни фотографи, тримата приятели от Калифорния се насочват към пазарите, правеки повече пари, отколкото някога са смятали за възможно.

Малките инвеститори отдавна са част от пазарната екосистема, но настоящата мания по акции на компании като GameStop или криптовалути като доуджкойн е различна. Социалните медии и приложенията за безкомисионна търговия като Robinhood предоставиха на инвеститорите възможност да взаимодействат с милиони други трейдъри по света. Те се свързват онлайн, подобно на участници във видеоигра, и задвижват посоките при индивидуалните акии. Приложението Robinhood е изтеглено над 2,6 милиона пъти само през март 2020 г., сочат данни на JMP Securities.

Гарсия, Норкин и Ела са сред дребните инвеститори, които - насърчени от по-ранните печалби, поемат по-големи рискове. До началото на годината тримата приятели увеличават залозите си, използвайки средства, заети от Robinhood, за да финансират покупките си на повече активи. Тези заеми обаче обичайно са използвани от хедж фондовете и по-заможните.

За последните осем месеца 30-годишният Ела използва спестяванията си и големи суми от възнаграждението си, за да участва на пазара, инвестирайки около 30 хиляди долара. Норкин, който има три малки деца, инвестира подобна сума. Гарсия, млад баща, създава сметката си със спестявания от 4500 долара и чекове стимули, изплащани по време на пандемията.

Ситуацията изглежда така, сякаш те не могат да загубят.

Добрият шанс

Когато пандемията достига Калифорния и училищата затварят, фотографският бизнес е ударен. Тримата мъже кандидатстват за правителствена подкрепа за изплащане на заплатите.

През лятото те установяват, че всеки един от тях е свалил приложението на Robihnood. Норкин първоначално е внимателен, след като губи пари от технологични акции и злато няколко години по-рано. В началото Гарсия също описва себе си като консервативен инвеститор. Търговията на борсата е нещо, което неговите родители - имигранти от Мексико, никога не са правили.

Тримата мъже обаче започват да си разменят съвети и малко по малко търгуването се превръща в рутина за тях - в 5:30 сутринта те се вписват в Robinhood и обсъждат поренциални инвестиции, преди пазарът да отвори.

Приятелите са ентусиазирани по отношение на електромобилната индустрия и купуват акции на Tesla, Lordstown Motors, както и на Westwater Resources, която произвежда минерали за батериите, използвани в електрическите превозни средства. Те се опитват да се възползват от промените в икономиката, задвижени от пандемията, залагайки на борсово търгуван фонд, свързан с петрола, заради очаквания за ръст на потреблението. Мъжете се насочват и към по-волатилни акции като тези на канадския производител на канабис Sundial Growers.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още