IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Robinhood плаща около 70 млн. долара заради нарушения

Онлайн брокерът се споразумя с щатския финансов регулатор Finra и отстрани важна юридическа пречка преди IPO

22:03 | 30.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Брокерът на ценни книжа Robinhood, който беше подложен на силна критика заради турбуленцията около прегрелите акции на американски компании като Gamestop и AMC, плати скъпо за по-ранни нарушения на правилата. Поради предполагаема заблуда на клиенти, прекалено слаб контрол върху рисковите залози на фондовия пазар и технически повреди компанията ще плати почти 70 млн. долара (59 млн. евро) по споразумение, съобщи в сряда американският финансов регулатор Finra. По-голямата част - 57 млн. долара е глоба - най-високата, налагана някога от агенцията, пояснява Finra.

С постигането на споразумението с регулатора Robinhood може да отстрани важна юридическа пречка, преди да стане публично дружество. Но други американски органи също държат  снована през 2014 г. и базирана в Менло Парк, Калифорния, компания в радара си.

В своя годишен отчет Robinhood изброява разследвания от Комисията за ценни книжа и борси и Нюйоркския прокурор и финансовата инспекция на Ню Йорк - за хакерска атака над потребителските данни. В Масачузетс надзорните органи обвиняват Robinhood в нарушаване на законите за финансовите пазари на щата заради нелоялен маркетинг.

Но и без това компанията има редица правни проблеми. Така например срещу нея има групови потребителски искове – ищците са били възпрепятствани да търгуват с ценни книжа поради технически неизправности или пък обвиняват брокера в грешки при изпълнението на поръчките. Освен това искове са подали и около 2000 клиенти, за чиито акаунти се твърди, че са били блокирани при хакерската атака. Други колективни искове срещу Robinhood са свързани с нарушения на фидуциарни договорни задължения в ущърб на потребителите.

Съществува и взривоопасен правен спор със семейството на клиент, който се е самоубил през юни 2020 г. на 20-годишна възраст под вероятното предположение, че е претърпял огромни загуби при търговия с опции за акции.

Всички тези случаи протичат независимо от неотдавнашните спорове относно търговските ограничения по време на ралито на акции на различни американски компании като търговеца на видео игри Gamestop или кино веригата AMC, които вече доведоха до нови разследвания и групови искове.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още