IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Декарбонизацията на електропреносната мрежа в САЩ – не и без още соларен капацитет

Американската икономика трябва да увеличи четворно инсталираните соларни мощности до 2035 г., ако иска да изпълни своите цели относно доставките на електроенергия

18:35 | 08.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ ще трябва да увеличат четворно капацитета на инсталираните соларни мощности до 2035 г., ако искат да постигне целта за декарбонизация на националната електропреносна мрежа, съобщава Bloomberg, цитирайки ново изследване.

Според проучването слънчевата енергия има потенциал да осигури 40% от електричеството в страната и да осигури работа за 1,5 милиона души до 2035 г. 

Министерството на енергетиката заяви, че администрацията на президента Джо Байдън не поставя нова цел за слънчевата енергия.

„Проучването подчертава, че слънчевата енергия, нашият най-евтин и най-бързо растящ източник на чиста енергия, може да осигури достатъчно електроенергия, за да захранва всички домове в САЩ“, изтъква министърът на енергетиката Дженифър М. Гранхолм.

През 2020 г. САЩ инсталираха рекордните 15 гигавата слънчева енергия, с което общият инсталиран соларен капацитет в страната достига 76 гигавата, или 3% от доставките на електроенергия в национален мащаб, съобщава енергийното министерство.

Проучването, проведено от Националната лаборатория за възобновяема енергия, установява, че до 2035 г. САЩ ще трябва да инсталират 1000 гигавата слънчева енергия, за да постигнат 95% възобновяема електроенергия в мрежата.

Декарбонизирането на мрежата ще изисква до 3000 гигавата слънчева енергия до 2050 г., се казва в изследването.

Проучването е осъществено на фона на призива на Байдън да бъдат осигурени 100% чиста енергия по отношение на електроразпределителната мрежа до 2035 г. както и 50% редуциране на въглеродните емисии в цялата икономика до 2030 г. като част от усилията на администрацията за борба с изменението на климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Декарбонизацията на електропреносната мрежа в САЩ не и без още соларен капацитет на Луната и Марс! После Мъск-овите ракети ще влачат акумулатори нагоре-надоле! и холивудската картинка се връзва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още