IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката САЩ-Китай - нова инерция в преговорите за климата

Отношенията между двете най-големи икономики в света стабилно се подобряват

10:43 | 11.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В сряда Китай и САЩ изненадаха всички, ангажирайки се да работят заедно, за да забавят глобалното затопляне, като публикуваха изненадващо общо изявление, което дава нова инерция на последните дни преговори по климатичните промени, съобщава Bloomberg.

Сделката освен това бележи рядък момент на сътрудничество между суперсилите, попаднали в геополитическо конкуренство и които изглеждаха, че са в противоречие през по-голямата част от двуседмичните разговори в Глазгоу, Шотландия.

Двете страни са се договорили да засилят усилията си за намаляване на емисиите, включително чрез борба с метана и незаконното обезлесяване, заяви специалният пратеник на Китай за климата Сие Джънхуа пред репортери. Те ще установят работна група, за да засилят действията си през 2020-те – ключово десетилетие – която ще се срещне през първата половина на следващата година. Американският му колега Джон Кери заяви, че групата ще се фокусира върху „конкретни“ мерки.

Като двете най-големи икономики в света „трябва да работим активно, за да се справим с изменението на климата“, каза Сие. Кери заяви, че „САЩ и Китай имат различия, но сътрудничеството в климата е единственият начин работата да се свърши“.

Новината промени настроенията в Глазгоу, където преговарящите са в разгара на напрегнати дискусии за това как да ускорят мерките за ограничаване ръста на глобалните температури. Двустранно споразумение между САЩ и Китай проправи пътя към Парижкото споразумение през 2015 г.

„Голямото значение на това е геополитическо“, коментира Ник Мейби, съосновател на мозъчния тръст E3G. “САЩ и Китай сигнализират, че ще сложат край на войната на думи, които помрачиха последните дни“.

Отношенията между двете най-големи икономики в света стабилно се подобряват, откакто китайските представители казаха на Кери през септември, че напредъкът по климата зависи от по-добрите връзки като цяло, което накара президентът Джо Байдън да се обади на колегата си Си Дзинпин в търсене на пробив. Малко след това САЩ сключиха сделка за освобождаването на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу от процедурата по екстрадиране в Канада – едно от основните искания на Пекин.

Съвместното споразумение по климата бе сключено преди друга виртуална среща на високо равнище, която вероятно ще се проведе другата седмица, между Байдън и Си Дзинпин, които не се срещнаха лично на СОР26. Си написа в писмо тази седмица до Националната комисия по американско-китайските отношения, че Китай е готов да задълбочи връзките си със САЩ и по-добре да управлява споровете им.

Двете страни потвърдиха температурните цели от Парижкото споразумение, което определи ограничаване на затоплянето с до 1,5 градуса по Целзий и признаха, че има разлика между текущите политики и това, което трябва да се направи, заяви Сие. И двете страни се ангажират да доведат срещата СОР26 до успех, включително със споразумения за финансиране на климатичните усилия и правила за създаване на глобален пазар на въглерод, допълни той.

Въпреки това Китай отказа да се присъедини към глобален ангажимент, за което настояват САЩ и Европейският съюз, емисиите на метан да бъдат намалени с 30% до края на десетилетието спрямо нивата им от 2020 г. Кери призна, че се е провалил в опита си да накара Китай да измести крайния срок за достигане на пиковите емисии преди 2030 г.

Като най-големия източник на парникови газове в света, Китай може да направи повече от всяка друга страна в момента, за да помогне на света да избегне най-лошите ефекти от глобалното затопляне. Пекин обаче твърди, че планът му да достигне въглеродна неутралност до 2060 г. вече е най-амбициозното намаление на емисии, което някога е опитвано.

„Новината, че САЩ и Китай работят в тясно сътрудничество по климатичните промени и намаляването на емисиите от метан, може да бъде само добра“, казва Бърнис Лий, директор по проучванията в Chatam House. “Но изявлението не е достатъчно, за да се приключи сделката. Истинският тест за Вашингтон и Пекин е колко силно ще настояват за сделка за 1,5 градуса по Целзий тук в Глазгоу“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
Обективно не съществува подобна възможност, на каквато се надява авторът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още