IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите работни места в САЩ през ноември разочароваха с ръста си

Въпреки спада в безработицата до 4,2% данните за предходния месец са по-ниски от очакваното

18:19 | 03.12.21 г.
<p>
	Сред секторите с най-голям напредък през ноември са и този на професионалните и бизнес услуги, транспорт и складиране, и строителство.&nbsp;&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Сред секторите с най-голям напредък през ноември са и този на професионалните и бизнес услуги, транспорт и складиране, и строителство.  Снимка:  Milan Jaros/Bloomberg

Американската икономика е създала далеч по-малко нови работни места от очакваните през ноември, още преди новата заплаха от коронавируса да предизвика опасения за забавен растеж през зимата, съобщи CNBC.

Данните на министерството на труда на САЩ показват, че новооткритите работни места, извън земеделието, се увеличават с едва 210 000 през ноември, въпреки че безработицата спада рязко от 4,6% до 4,2%. Нивото на участие в работната сила се увеличава на 61,8%, което е и най-високото равнище от март 2020 г. насам.

Прогнозите на Dow Jones бяха за 573 000 нови работни места и ниво на безработица от 4,5% в една икономика, спъвана от хроничен недостиг на труд.

По-всеобхватен измерител на безработицата, включващ работници, които са спрели да си търсят работа или които работят на непълен работен ден по икономически причини, показва още по-голямо намаление до ниво от 7,8% от 8,3%. Проучването сред домакинствата показва една по-оптимистична картина, индикирайки ръст в заетостта с 594 000 през месеца.

Секторът на развлеченията и ресторантьорството, който включва барове, ресторанти, хотели и подобни бизнеси, бележи ръст на новооткритите работни места от едва 23 000 броя, след като бе водещ създател на работни места през по-голямата част от възстановяването.

Сред секторите с най-голям напредък през ноември са и този на професионалните и бизнес услуги (90 000 нови работни места), транспорт и складиране (50 000), и строителство (31 000). Въпреки че наближава сезонът за пазаруване за празниците, търговията на дребно отчете спад от 20 000 места.

Предварителните изчисления за заетостта минаха през съществени поправки, като първоначално ниските резултати за някои месеци често после бяха завишавани. Данните за септември и октомври бяха завишени с общо 82 000 в доклада от петък.

Централните банкери следят внимателно данните за заетост, за да преценят колко близо е икономиката до пълно възстановяване от пандемията. Американската икономика премина през най-кратката си, но и най-стръмна рецесия в първите дни от избухването на пандемията. Оттогава икономиката на САЩ напредва, макар и с колебания.

Представителите на Фед внесоха неочакван аспект в цялостната картина тази седмица, след като намекнаха, че мерките в подкрепа на растежа могат да бъдат спрени по-рано от очакваното.

В изявление пред Конгреса по-рано тази седмица управителят на Фед Джером Пауъл каза, че очаква комисията по парична политика да обсъди на своя среща ускоряване на темпа, с който се намаляват месечните покупки на облигации. Пауъл заяви, че според него спирането им може да приключи „няколко месеца“ по-рано от очакваното. Това би могло да отвори вратите за евентуално покачване на лихвените проценти.

Президентът на Фед в Сан Франциско Мери Дейли подкрепи казаното, като коментира, че инфлация, която е по-силна и устойчива от очакваното, води до необходимост от преосмисляне на политиките. Тя заяви, че централната банка трябва най-малкото да „обмисли вдигане на лихвата“ и ускоряване на темпа на намаляване покупките на облигации.

Дейли направи намек и за обобщението на икономическите прогнози, което трябва да бъде публикувано този месец, в което представители изразяват своите очаквания за бъдещето. Възможно е този път те да включват по-ранно вдигане на лихвата през 2022 г. Очакванията на пазарите са Фед да повиши лихвата с поне 0,30 проценти пункта догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още