IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън утвърди повишаването на тавана на дълга

Така той предотврати първо спиране на плащанията от САЩ в историята

21:10 | 16.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Oliver Contreras/Sipa/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Contreras/Sipa/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън подписа закона за вдигане на тавана на дълга, с което гарантира, че САЩ няма да спрат плащанията по дълга си за първи път в историята, предава CNBC.

Страната се доближи до икономическа опасност. Байдън подписа повишаването на лимита за дълга ден след датата, в която според министерството на финансите САЩ щяха да изчерпат инструментите си да продължат да плащат сметките си.

Конгресът изпрати на Байдън законопроекта за повишаване на тавана на дълга с 2,5 трлн. долара рано в сряда. Очаква се той да позволи на правителството да покрива задълженията си и през 2023 г.

Министърът на финансовите Джанет Йелън предупреди, че ако лимитът за дълга не бъде увеличен, може да се стигне до рецесия и загуба на работни места в цялата страна.

Някои демократи искаха повишаване на тавана на дълга с по-голяма сума или цялостната му отмяна. Тъй като конгресмените ще трябва да повишат тавана отново през 2023 г., републиканците ще имат шанса да го използват като политическа сопа за постигане на отстъпки от демократите, ако те си върнат контрола над Конгреса на изборите в средата на мандата идната година.

Демократите повишиха тавана на дълга тази седмица без подкрепата на републиканците. Републиканската партия подкрепи предложението демократите да вдигнат лимита за заемите с обикновено мнозинство в Сената само веднъж.

Обичайно и двете партии гласуват за вдигане на тавана на дълга. Републиканците твърдят, че демократите носят отговорността за увеличаването този път, тъй като изпълняват план за социални и климатични разходи на стойност 1,75 трлн. долара без подкрепата на Републиканската партия.

Според анализатори лека рецесия щеше да е най-добрият сценарий, ако американското правителство беше спряло плащанията по дълговете си. В най-лошия сценарий това щеше да предизвика огромна загуба на работни места, блокиране на помощи за възстановяването на икономиката от COVID-19 на стойност десетки милиарди долара, които все още не са изплатени, почти пълно замръзване на кредитните пазари и значителен удар за брутния вътрешен продукт, който можеше да се задържи няколко тримесечия. 

Ако таванът на дълга не беше вдигнат навреме, щеше да се стигне и до спирането на плащания, на които разчитат милиони американци, включително заплатите на федералните служители и на военните, възстановяване на данъци, социални помощи и плащания на федерални подизпълнители, отбелязва CNN. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
таван нема ... виртуален е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Днес полуфалити, утре цели фалити ( ала Т. Живков )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още