IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво би могло да се обърка в икономиката през 2022 г.?

Най-големите икономически рискове в света за предстоящата година според Bloomberg Economics

11:25 | 22.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки и колаж:&nbsp;Bloomberg L.P.</em></p>

Снимки и колаж: Bloomberg L.P.

Цени на храните и размирици

Гладът е исторически двигател на социални размирици. Комбинация от влиянието на Covid и лошото време избута световните цени на храните близо до рекордно високи нива и може да ги запази повишени през следващата година. Последното шоково поскъпване на храните през 2011 г. предизвика вълна от протести, особено в Близкия изток. Много страни в региона остават изложени на този риск и сега.

Проблеми с изхранването - дял на вноса на храни от БВП

Судан, Йемен и Ливан, които вече имат проблеми, днес изглеждат поне толкова уязвими, колкото и през 2011 г., а някои и повече. Само Египет е малко по-добре.

Народните въстания рядко са локални събития. Рискът от по-широка регионална нестабилност е реален.

Геополитика и местна политика

Всяка ескалация между континентален Китай и Тайван, от блокада до откровена инвазия, може да привлече други световни сили – включително САЩ.

Война на суперсилите е най-лошият случай, но има и сценарий със санкции, които биха замразили връзките между двете най-големи икономики в света. Възможен е и срив в производството на полупроводници в Тайван, които са от решаващо значение за глобалното производство на всичко - от смартфони до автомобили.

Бразилия трябва да проведе избори през октомври - на фона на пандемични турбуленции и все още затруднена икономика. Много неща могат да се объркат там, но победа на кандидат, обещаващ по-строг контрол върху публичния бюджет, може да донесе известно облекчение.

В Турция опозицията настоява за изтегляне на изборите, които трябва да се проведат през 2023 г., по-рано - през следващата година, на фона на поевтиняването на валутата, за което често се обвинява неортодоксалната икономическа политика на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Поевтиняване на турската лира

Какво може да се подобри през 2022 г.?

Не всеки риск е в низходяща посока. Бюджетната политика на САЩ, например, може да остане по-експанзивна, отколкото изглежда вероятно в момента, а това ще задържи икономиката далеч от ръба на фискалната пропаст и ще стимулира растежа.

В Китай парите за зелена енергия и жилища на достъпни цени, които вече са предвидени в 14-ия петгодишен план на страната, могат да увеличат инвестициите.

Новото търговско споразумение в Азия - Регионалното всеобхватно икономическо партньорство, което обхваща 2,3 млрд. души и 30% от световния БВП, може да насърчи износа.

През 2020 г. в условията на пандемия икономиките се представиха по-зле от почти всички прогнози. Но това не важи за 2021 г. - в много страни възстановяването беше изненадващо бързо. Хубаво напомняне, че някои неща могат да се оправят и следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още