IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво би могло да се обърка в икономиката през 2022 г.?

Най-големите икономически рискове в света за предстоящата година според Bloomberg Economics

11:25 | 22.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки и колаж:&nbsp;Bloomberg L.P.</em></p>

Снимки и колаж: Bloomberg L.P.

Политически сътресения в Европа

Солидарността между лидерите в подкрепа на европейския проект и усилията на Европейската централна банка за задържане на разходите за държавни заеми под контрол помогнаха на Европа да преодолее кризата с Covid. През следващата година и двата фактора може да отслабнат.

Битката за президентския пост в Италия през януари може да разруши крехката коалиция в Рим. Франция се отправя към избори през април, като президентът Еманюел Макрон е изправен пред предизвикателства отдясно. Ако евроскептиците получат власт в ключовите икономики на блока, това може да разбие спокойствието на европейските пазари на облигации и да лиши ЕЦБ от политическа подкрепа.

Да кажем, че спредовете на държавните ценни книжа се разширят с 300 базисни пункта, както направиха при дълговата криза от последното десетилетие. Моделът на Bloomberg Economics показва, че това може да намали с повече от 4% икономическата продукция до края на 2022 г., изпращайки еврозоната в рецесия и съживявайки опасенията за нейната жизнеспособност.

Усещане на въздействието на Brexit

Преговорите между Обединеното кралство и ЕС относно Протокола за Северна Ирландия — обречен опит за намиране на решение за отворена сухопътна граница и затворен митнически съюз — ще продължат през 2022 г. Ще бъде трудно да се стигне до „да“.

Какво се случва, ако преговорите се провалят? Несигурността ще удари инвестициите в бизнеса и ще подкопае паунда, засилвайки инфлацията и ерозирайки реалните доходи. При пълна търговска война тарифите и транспортните задръствания могат да повишат цените още повече.

Бъдещето на фискалната политика

Правителствата похарчиха много средства за подкрепа на работниците и бизнеса по време на пандемията. Мнозина сега искат да затегнат коланите си. Съкращаването на публичните разходи през 2022 г. ще възлезе на около 2,5% от световния БВП, около пет пъти по-голямо от мерките за строги икономии, които забавиха възстановяването след кризата от 2008 г., според оценките на UBS.

Изменение на дефицитите през 2022 г.

Има и изключения. Новото правителство на Япония обяви нови рекордни стимули, а китайските власти сигнализираха за преминаване към подкрепа на икономиката след дълъг период на свиване на разходите.

В САЩ фискалната политика се е променила от стимулиране на икономиката към забавяне през второто тримесечие на 2021 г. според Brookings Institution. Това се очаква да продължи и през следващата година въпреки инвестиционните планове на президента Джо Байдън.

Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още