IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще помогнат на уязивмите домакинства да покрият сметките си за отполение

Потребителите в щатите с по-ниски температури ще получат повече средства

20:15 | 07.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на Белия дом отпуска допълнителни 4,5 млрд. долара за уязвимите потребители, за да могат да покрият сметките си за отопление. Щатите с по-ниски температури ще получат по-голям дял от тази помощ, пише АР.

Средствата са част от пакет за подкрепа на гражданите заради пандемията от коронавируса, чиято стойност е 1,9 трилиона долара. Средствата се увеличават два пъти спрямо нормалното ниво за помощите за отопление в страната.

Домакинствата, които живеят в по-студените щати и чиито сметки за отопление са по-високи, ще получат повече средства. Например в Минесота по програмата за енергийни помощи ще бъдат разпределени 274 млн. долара. В Тексас, където населението е пет пъти по-голямо, средствата са едва 10 млн. долара. Ню Йорк пък, където живеят 20 млн. души (спрямо 29 млн. души в Тексас), ще разпредели 876 млн. долара по програмата.

Администрацията на Белия дом анонсира и ангажимент на големите енергийни компании да не бъде допускано прекъсването на захранването за уязвимите потребители.

През тази зима цената на електроенергията и природния газ се повиши с 11% спрямо началото на 2021 година. Разходите за отопление в страната са се увеличили с 40 на сто, сочат данните на Администрацията за енергийна информация.

За мнозина в САЩ помощите са нужни на домакинствата, за да преодолеят шока от високите цени, но други смятат, че така допълнително ще се увеличи инфлацията, защото се вкарват повече пари в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още