IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорът звезда Майк Бъри преоформи портфолиото си: това са новите му залози

Навремето той предвиди финансовата криза и заложи успешно срещу горещия пазар на имоти, като предвиди и настоящата корекция

17:33 | 15.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div class="c" style="font-size: 13px; font-family: Arial, non-serif; cursor: default; margin: 0px; color: rgb(51, 51, 51); word-wrap: break-word; clear: both;">
	Майкъл Бъри, тогава бивш ръководител на Scion Capital Group LLC, позира в Купертино, Калифорния, САЩ, в понеделник, 6 септември 2010 г.&nbsp; Снимка: Tony Avelar/Bloomberg</div>
Майкъл Бъри, тогава бивш ръководител на Scion Capital Group LLC, позира в Купертино, Калифорния, САЩ, в понеделник, 6 септември 2010 г.  Снимка: Tony Avelar/Bloomberg

За второ поредно тримесечие инвеститорът звезда Майкъл Бъри радикално преструктурира портфейла си. След като през есента напълно ликвидира 19 от 22-те си позиции и намали портфейла си до шест акции, сега той е продал напълно още четири позиции и е създал четири нови. Това става ясно от документите на хедж фонда на Бъри - Scion Asset Management, които той трябва да подава всяко тримесечие в Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

Документите бяха публикувани в понеделник вечерта. Тъй като това винаги се прави с шестседмично закъснение, те отразяват състоянието към 31 декември.

Бъри се прочу с това, че предвиди финансовата криза през 2007 г. и успешно заложи срещу бурния пазар на жилища в САЩ. По-късно събитията бяха пресъздадени в холивудския филм The Big Short. Ето защо и инвеститорите следят промените в неговия портфейл. Handelsblatt представя четирите нови позиции в неговия портфейл.

Aea-Bridges Impact

Harley-Davidson възнамерява да пусне на борсата подразделението си за електрически мотоциклети през първата половина на годината. За тази цел марката Livewire ще бъде обединена със Spac дружеството Aea-Bridges Impact. Spac са фиктивни дружества, които набират пари от инвеститори, за да финансират поглъщане на по-късна дата.

След приключването на сделката Harley-Davidson ще притежава 74% дял в компанията, акционерите на Aea-Bridges Impact ще притежават 17%, а основателите на Aea-Bridges Impact и на стратегическия партньор Kymco, тайвански производител на превозни средства, ще притежават по около 4%.

Понастоящем пазарът на електрически мотоциклети все още е ниша. В САЩ се смята, че само един процент от мотоциклетистите карат електрически мотори. До 2026 г. обаче се очаква този дял да нарасне до 10%. Harley-Davidson очаква пазарът да бъде на стойност над 20 милиарда долара.

Препоръки на анализаторите: все още няма данни

Bristol-Myers Squibb

Фармацевтичната компания дълго време беше и в портфейла на инвеститора звезда Уорън Бъфет, но наскоро той намали тази позиция. От друга страна, Бъри вече добави Bristol-Myers Squibb към портфолиото си. 

Американската компания е пазарен лидер в сектора на онкологията. Тя иска да разшири още повече пазарните си позиции с широк спектър от нови разработки. Досега акцията се представя добре през тази година и е поскъпнала с около 7%. По този начин тя е достигнала нивото отпреди пандемията.

Анализаторите очакват печалбата да нарасне със 150% през тази година до 7,80 долара от 3,20 долара през миналата година. Това би намалило съотношението цена/печалба (P/E) до 8,6 от сегашните 21,5, при условие че цената на акциите остане непроменена. Освен това дивидентната доходност от 3% е над средната.

Препоръки на анализаторите: 14 съветват за купуване; 7 – за задържане; 0 - за продаване.

Целева цена: 73 долара, увеличение с 9,6%.

Fidelity National Financial

Доставчикът на застрахователни услуги и услуги по уреждане на спорове за недвижими имоти и ипотечни кредити в миналото бе печелил добре, като през последните години печалбата му е нараснала с двуцифрени числа.

Следващите годишни данни ще бъдат представени следващия вторник. Анализаторите очакват 45% увеличение спрямо предходната година до 45,10 долара на акция. По този начин съотношението цена/печалба ще спадне до 6,6. Това е втората най-ниска стойност в застрахователния индекс KBW Insurance след Genworth.

Освен това дивидентната доходност е сравнително висока - 3%. Въпреки това акциите на Fidelity не успяха да избегнат негативната пазарна тенденция - от началото на годината те са загубили почти седем процента.

Препоръки на анализаторите: 5 съветват за покупка; 3 - за задържане; 0 - за продаване.

Целева цена: 69 долара, увеличение с 46%.

General Dynamics

Отбранителният концерн е един от най-важните разработчици и производители на управляеми ракети. Най-важният ѝ клиент е правителството на САЩ. Тази година акцията не се поддаде на низходящата тенденция на пазара: от началото на годината цената се е повишила с 2,5%. За период от дванадесет месеца тя дори се е повишила с почти 30%.

Печалбата на акция се е увеличила през миналата година от 11 на 11,55 долара. През настоящата година анализаторите очакват допълнително увеличение от 5%. Дивидентът се увеличи с 8% през миналата година; това беше 24-тото поредно увеличение.

В сравнение с конкурентите си обаче General Dynamics е по-скъпа с текущ коефициент P/E от 18,5. Конкурентът Lockheed Martin има коефициент P/E от 17,4, а Northrop Grumman - 9,2. Lockheed Martin (22,8 долара) и Northrop Grumman (43,5 долара) са напред и по отношение на печалбата на акция.

Препоръки на анализаторите: 13 съветват за купуване; 7 за задържане; 0 – за продаване.

Целева цена: 240 долара, с 13% повече.

Други промени

Бъри също така увеличи с над 30% позициите си в Corecivic. Инвеститорът притежава акции в оператора на частни затвори и рехабилитационни центрове от повече от година. Той все още притежава и акции в Geo Group, която управлява частни затвори и психиатрични заведения. Въпреки това той намали позицията с около една четвърт. Бизнес моделът и на двете компании се счита за устойчив на кризи.

В същото време Бъри е продал всички акции на фармацевтичната верига CVS Health, на отбранителната компания Lockheed Martin, на Now - дистрибуторска компания за енергийния и промишления сектор - и на биотехнологичната компания Scynexis.

През третото тримесечие на миналата година Бъри радикално намали портфолиото си. Бъри смяташе, че мечият пазар - т.е. трайно падащите цени на акциите - е неизбежен. Може би е прав за това - S&P 500 е загубил почти 10% от стойността си от рекордния си връх през тази година, а технологичният индекс Nasdaq е спаднал с цели 17% от миналогодишния си връх. Спад от 20 на сто се счита за мечи пазар.

Но дори Бъри да е прав, при някои от залозите си е предприел мерки твърде рано. Например миналата година той заложи на падащи цени на производителя на електрически автомобили Tesla, но прекрати този залог през третото тримесечие. Цената на акциите на Tesla всъщност се повиши до началото на януари, но оттогава загуби почти 30% от рекордния си връх.

Първоначално той също така бе с къси позиции за борсово търгувания фонд ARKK на звездния инвеститор Кати Ууд, който е изцяло фокусиран върху т. нар. разрушителни технологии. Той прекрати и този залог през третото тримесечие. Оттогава насам цената на ARKK е спаднала с повече от 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още