IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ се забавя в някои области, показва Бежовата книга на Фед

Четири области изрично отбелязват, че темпът на растеж се е забавил от предходния период насам, се казва в доклада

21:57 | 01.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Икономическият растеж се е забавил през последните седмици в някои части на САЩ, посочват от Федералния резерв.

„Четири области изрично отбелязват, че темпът на растеж се е забавил от предходния период насам“, казва централната банка в своята Бежова книга, публикувана в сряда.

Докладът се основава на данни от 12-те региона на централната банка за периода до 23 май и се обобщава от Фед за Филаделфия, съобщава Bloomberg.

Отделен доклад, публикуван в сряда от министерството на труда на САЩ показа, че новите работни места в страната са намалели през април от рекорда си през предходния месец, но въпреки това размерът им остава повишен. Съотношението остава приблизително две работни места за всеки безработен американец. Това не носи успокоение на работодателите, които продължават да се затрудняват с привличането и задържането на персонал.

Ръководството на Фед увеличи основната лихва с половин пункт през май и сигнализира за подобна мярка и през юни и юли в опит да ограничат ускоряващата се инфлация.

Управителят на Фед за Атланта Рафаел Бостич заяви по-рано миналия месец, че централната банка може да сложи политиката на затягане на пауза през септември, ако инфлацията се забави през лятото. Но колегата му Крис Уолър посочи тази седмица, че подкрепя увеличаването на лихвите с половин пункт, докато ръстът на цените не стигне целта на регулатора от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още