IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската Комисия по ценните книжа обмисля реформа на местния фондов пазар

Предложенията включват нови търгове, в които търговските групи ще управляват заявките на инвеститорите на дребно

10:13 | 07.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ проучва реформа на правилата на американския фондов пазар, за да заздрави конкуренцията и да гарантира, че отделните инвеститори се третират справедливо след бума в търговията на дребно по време на пандемията от коронавируса, съобщава Financial Times.

Регулаторът преразглежда структурата на фондовия пазар от миналата година, когато председателят Гари Генслър каза, че манията по меме акциите – когато търговците биват организирани онлайн, за да повишат стойността на акциите на няколко компании – е подчертала „неефективности“ на пазара.

Генслър се е спрял на няколко потенциални предложения, посочват двама запознати източници. Сред тях са създаване на търгова система, с която да се увеличи конкуренцията между услугите за инвеститорите на дребно.

Очаква се Генслър да очертае част от плановете на конференция на индустрията в сряда, казват източниците, като официалните предложения на компанията ще бъдат представени през лятото или в началото на есента. SEC не е отговорила веднага на искането за коментар.

Плановете вероятно ще бъдат приветствани от борси като Nasdaq и New York Stock Exchange, които лобират за по-равни условия, за да се конкурират с извънборсови търговски групи като Citadel и Virtu Financial. Те обаче ще предизвикат опасения сред брокерите дилъри, част от които се страхуват, че промени в системата може да увеличат разходите.

Най-радикалната промяна, която се обсъжда с борсите и институционалните инвеститори през последните седмици, е въвеждането на търгов механизъм, с който да се решава кои търговски групи ще управляват поръчките на инвеститорите на дребно. Съгласно сегашната система брокерите могат да изпращат поръчки директно на отделни компании, които понякога плащат на брокери да насочват потоците към тях.

В замяна на това търговските компании обещават да осигуряват на инвеститорите на дребно малко по-добра цена от пазарната квота. Противниците обаче казват, че системата не е помогнала на инвеститорите и вече е забранена в някои страни.

Не се очаква SEC изрично да забрани т.нар. плащане за поток от поръчки, но обмисля предложение по отношение „най-доброто изпълнение“ - принцип, който управлява начина, по който брокерите насочват клиентски поръчки, което може да направи по-трудно за тях да оправдават приемането на плащания.

Генслър обмисля още да позволи на фондовите борси да котират акции на стъпки от по-малко от 1 цент, както и хармонизиране на стъпките на котиране – минималното ценово увеличение, в рамките на което може да се движи котировката – между борсите и извънборсовите места.

Борсите лобират за подобни промени от години, тъй като постепенно губят пазарен дял от конкуренти, които са по-слабо регулирани. Извънборсовата търговия като процент от общия обем акции в САЩ се е увеличила от по-малко от 25% през 2009 г. до връх от 47% през бума на търговията на дребно миналата година.

Плановете са част от по-широк тласък на SEC под ръководството на Генслър да реформира области, вариращи от поведението на активисти инвеститори до това как компаниите отчитат влиянието си върху климата. Напливът от предложения предизвика оплаквания и планове за правни действия за много инвестиционни компании и адвокати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още