IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората студена война явно започна през февруари

Този път обаче САЩ виждат Китай, а не Русия, като най-сериозния си съперник

11:02 | 13.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В действителност обаче хората на Байдън не смятат, че проблемите на Русия в Украйна са променили мнението на китайците относно евентуална инвазия в Тайван. Според тях Китай се интересува повече от това да разбере къде е сбъркала Русия и съответно да коригира собствените си планове. Необходимостта от непреодолима мощ във всяка военна акция е един вероятен урок. Друг е нуждата от защита на китайската икономика от потенциални западни санкции.

В края на май Байдън посети Япония и Южна Корея - и не за първи път посочи, че САЩ ще се бият в защита на Тайван. (Неговата администрация отново беше принудена да поставя в условност коментарите на президента.) В края на юни НАТО ще проведе среща на високо равнище в Мадрид. Показателно е, че Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия са поканени да присъстват.

Създаването на коалиция от демокрации има за цел да подобри позицията на Запада в областта на сигурността както в Европа, така и в Азия. Страни като Япония играят важна символична и практическа роля в борбата с Русия. Те са жизненоважни в усилията за налагане на санкции - затрудняват неимоверно заобикалянето им от страна на Москва. В замяна азиатците искат да видят, че европейските страни играят по-голяма роля в сигурността на Азия. Последните военноморски посещения в региона от британци, французи, германци и холандци бяха приветствани.

Но макар че американците са доволни от отговора на войната в Украйна от страна на техните най-важни северноазиатски съюзници, те са загрижени от неуспеха си да спечелят битката за умовете в Югоизточна Азия. На неотдавнашна среща на високо равнище на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (ASEAN) във Вашингтон някои азиатски лидери повториха руските опорки за отговорността на НАТО за войната в Украйна и предполагаемите операции под „фалшив флаг“.

Индия се разглежда като още по-важно предизвикателство. Правителството на министър-председателя Нарендра Моди внимателно избягва вземането на страна по отношение на Украйна, като се въздържа при ключови гласувания в ООН и увеличи вноса на петрол от Русия. Американците смятат, че натискането на Ню Делхи по този въпрос вероятно ще бъде контрапродуктивно. Вместо това те възнамеряват постепенно да приближат Индия до себе си, като наблягат на общите интереси на двете страни за ограничаване на китайската сила.

Някои историци сега разглеждат първата и втората световни войни като два етапа на един и същ конфликт, разделени от поколение на все по-крехък мир. Възможно е бъдещите историци да говорят за първата и втората студени войни, разделени от 30-годишната ера на глобализация. Първата студена война приключи с падането на Берлинската стена през 1989 г. Втората изглежда започна с руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още