IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със или без рецесия ще е мечият пазар?

В първия случай исторически той продължава почти две години, а във втория - под 8 месеца

11:21 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако централните банки постигнат правилния баланс – малко вероятно, признавам – бихме могли да видим точно това, което всеки иска: меко икономическо приземяване, което идва или без растеж за няколко тримесечия, или с много лека рецесия. Работата ще е свършена.

Тук обаче има една инфлационна възможност: заплатите. Слушайки новините от време на време, може да заключите, че реалните заплати навсякъде се сриват. Но това не е съвсем така.

Както посочва пазарният историк Расъл Нейпиър, ​​до края на април 2022 г. заплатите в Обединеното кралство бяха с 13,9% над нивото им отпреди Covid. Инфлацията на потребителските цени пък се бе повишила само с 9,2%.

През последните няколко месеца инфлацията достигна нови и неприятни върхове. Но има основателна причина да се мисли, че заплатите скоро ще наваксат. Пазарът на труда в Обединеното кралство остава много затегнат (какъвто е случаят и в САЩ, където реалните заплати също са се повишили от началото на пандемията). И макар че членството в британските синдикати бе намаляло наполовина спрямо пика си от 1979 г., то отново нараства.

В Обединеното кралство вече е в ход лято на отраслови акции, както всеки, който се надяваше на лесно пътуване с влак до първия музикален фестивал в Гластънбъри от три години, е разбрал. И всеки, който планира да отиде на почивка през лятото, ще бъде все по-притеснен, като се има предвид, че служителите на British Airways току-що гласуваха за стачка.

Нейпиър казва, че има ​​„бичи пазар при цената на труда“. Това изобщо не е лоша новина. Всъщност може да се разгледа като добре дошло развитие. Това прави дългата, дълбока рецесия по-малко вероятна.

Имайте предвид, че дори сред мрачните данни за потребителското доверие, публикувани в Обединеното кралство миналата седмица, намеренията за покупка останаха непроменени. И като се има предвид, че централните банки, особено Федералният резерв на САЩ, в момента изглежда са по-фокусирани върху благосъстоянието на обикновените хора, отколкото на Уолстрийт, заплащането може да е двигател на инфлацията, който ги тревожи по-малко от другите.

Там, където растежът на заплатите е неблагоприятен, са маржовете на печалба. Но прогнозите за печалбите на компанията не показват, че са заложени много проблеми.

Текущите прогнози сочат, че компаниите от Обединеното кралство ще отчетат печалба на акция (EPS) с 4% над нивата от 2019 г. през тази година и че американските и европейските компании ще регистрират съответно 38% и 24% ръст на EPS, отбелязва Саймън Френч от Panmure Gordon.

Едно лято на стачки и реални увеличения на заплатите може да обърне това доста бързо, със или без рецесия. Може вече да сме почти в тази точка. Само че това не е дестинацията, която очаквахме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още