IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със или без рецесия ще е мечият пазар?

В първия случай исторически той продължава почти две години, а във втория - под 8 месеца

11:21 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Вече май сме почти там. Глобалните пазари са с над 20% под своите върхове (техническото определение за мечи пазар – бел. прев.) А последният месец беше особено ужасен, пише за Financial Times Мерин Съмърсет Уеб, главен редактор на MoneyWeek. 

Дори дългогодишната отбранителна (и предполагаемо разнообразна) стратегия да държите 60% от своите активи в акции и 40% в облигации беше пагубна - 60/40 се насочва към най-лошата си година от 2008 г. (когато стандартният 60/40 портфейл спадна с 20 процента). Единственото убежище е Китай.

За съжаление, това ниво на спад не означава, че няма да стане по-лошо. Може да предстои рецесия.

Мечите пазари не е задължително да причиняват или да идват с рецесии. Кратките, но неприятни мечи пазари от 1962, 1966, 1987 и 2018 г. не го направиха. Но рецесията може да влоши мечия пазар много сериозно или най-малкото да го удължи.

Погледнете всички мечи пазари от 1902 г. в САЩ и ще видите, че тези без рецесия са продължили средно само 7,6 месеца. Тези с рецесия са продължили средно 23,8 месеца, като това включва суперкраткия (едномесечен) мечи пазар и предизвиканата от локдауните пандемична рецесия от 2020 г.

Това е логично, разбира се. Мечите пазари са като цяло реакции на надценяването – връщане към някакъв вид средна стойност. Ако няма рецесия - и следователно реална промяна в печалбите - спадането на цените обратно до ниво, при което съотношението P/E (цена/печалба на акция) изглежда добре, може да бъде бързо и лесно.

Но при рецесия цялата простота изчезва. Можем да определяме цени, когато имаме една променлива, но не и две. Ако се чудите защо всички пазарни анализатори сега са обсебени от възможността за рецесия и колко дълго ще продължи тя, ето защо.

Отговорът е въпрос на установяване първо каква ще бъде инфлацията и, второ, как централните банкери ще реагират на това докъде е стигнала тя. Повечето анализатори търсят отговорите в цените на суровините – сривът в предлагането, който доведе до ужасните нива на индекса на потребителските цени през тази година.

Тук може да има проблясъци на добри новини. Цената на петрола леко се понижи, а тази на медта (една от най-следените на пазара) току-що достигна 16-месечно дъно (спад от 14% от началото на годината). Акциите на добивните компании също поевтиняват.

Това сочи към пожелателната възможност, че може да сме близо до пика на инфлацията. Ако това е така, то може да не е толкова далеч моментът, в който централните банки да спрат повишаването на лихвените проценти; днешната плашеща липса на златна среда (всичко е или твърде горещо, или твърде студено) ще се изпари и всичко ще бъде отново наред.

Последна актуализация: 00:15 | 12.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Добави коментар
Финанси виж още