IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Electric разкри имената на компаниите, на които се разделя

Конгломератът ще създаде три по-фокусирани организации

21:30 | 18.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ore Huiying/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

General Electric обяви имената на трите отделни компании, създадени в резултат на историческото разделяне на конгломерата: GE HealthCare, GE Aerospace и GE Vernova, предава Ройтерс.

GE HealthCare ще обхване здравните услуги и ще бъде листната на Nasdaq под символа „GEHC”, разкрива гигантът. Очаква се процесът по отделянето да бъде завършен в началото на следващата година.

GE Aerospace ще бъде авиационният клон на компанията, който включва общо 39 400 търговски и 26 200 военни самолета. Аерокосмическото звено също така ще притежава търговската марка GE, която може да лицензира на другите подразделения.

Бизнесът на компанията с възобновяема енергия ще носи името GE Vernova. Самото име е от „комбинацията от „ver”, идващо от „verde” и „verdant”, за да сигнализира за зеленото и синьото на Земята, и nova от латинското „novus”, или „нов“, което отразява новата и иновативна ера на енергия с по-ниски въглеродни емисии, което GE Vernova ще помогне да бъде постигнато“.

GE поддържа инсталирани 7000 газови турбини и 400 гигавата оборудване за възобновяема енетгия. Отделянето на този бизнес се очаква да завърши в началото на 2024 г.

„Днес е ключов момент за плановете на GE да се превърне в три независими, фокусирани компании“, коментира председателят и главен изпълнителен директор Лари Кълп. „Използването на глобалната марка на GE, която е на стойност милиарди долари, ни дава конкурентно предимство на крайните пазари, а това ще даде възможност на тези компании да печелят в бъдеще“.

Цената на акциите на GE нарасна с около 2% по време на сутрешната търговия в САЩ. От началото на годината стойността на книжата на гиганта обаче е спаднала с близо 30 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още