IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3M отделя здравния си бизнес в компания със стойност 45 млрд. долара

Новата компания ще се фокусира върху грижите за рани, устната хигиена и здравните технологии

16:27 | 26.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Компанията 3M обяви във вторник, че индустриалният гигант планира да отдели здравния си бизнес, присъединявайки се към серия производствени компании, които се опитват да опростят бизнеса си и да увеличат цената на акциите си, предава Ройтерс.

Корпоративните разделения са се засилват на фона на нарастващия консенсус на Wall Street, че компаниите се представят най-добре, когато техният фокус е оптимизиран, както и на увеличаващия се натиск от активисти хедж фондове възвръщаемостта за инвеститорите да се увеличи.

През последната една година General Electric, Johnson & Johnson и Toshiba обявиха планове за разделяне или продажба на бизнеси.

Здравният бизнес на 3М, който е допринесъл с около четвърт за общите приходи на компанията през 2021 г., ще се фокусира върху грижите за рани, устната хигиена и здравните технологии.

„Решението да отделим бизнеса си за здравето ще доведе до две добре капитализирани компании от световна класа, добре позиционирани, за да преследват съответните си приоритети“, заяви председателят и главен изпълнителен директор на 3М Майк Роуман.

Акциите на компанията, която произвежда всичко от лепящите бележки Post-It до индустриални шкурки, поскъпнаха с 3,3% до 138,50 долара в предпазарната търговия.

3М, която ще запази дял от 19,9% в новия бизнес, очаква да приключи със сделката до края на 2023 г.

3M, базирана в Сейнт Пол, Минесота, се представя слабо през последните години на фона на предизвикателства в снабдителните вериги, валутни колебания и растящи разходи. Отделяне може да увеличи намаляващата стойност на 3М, да засили стратегията ѝ за разпределение на капитала и да ѝ даде „ликвидна хазна“, казват анализатори на Bloomberg Intelligence в свой коментар от понеделник. Независимият здравен бизнес може да струва 45 млрд. долара, допълват те.

Във вторник производителят отчете спад на коригираната печалба за второто тримесечие, след като блокадите в Китай заради Covid-19 са повлияли на производствената дейност на компанията в страната.

Коригираната печалба на 3М е спаднала до 2,48 долара на акция спрямо 2,75 долара на акция преди година. Това обаче е все пак над оценките на анализаторите за 2,42 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още