IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите световни икономики не се споразумяха за универсален банков данък

Отлага се и въвеждането на нови строги правила за капиталова и ликвидна адекватност на банките, известни като Базел III

10:24 | 05.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Водещите световни икономики не се споразумяха за универсален банков данък

Водещите световни икономики вероятно ще изоставят плановете за налагане на универсален глобален банков данък заради сигналите за изоставане на някои други реформи, предприети по време на кризата, предаде Ройтерс.

Финансовите министри на страните от Г-20 приключиха двудневната си среща в Южна Корея, на която разглеждаха напредъка по инициативите, договорени миналата година и целящи по-голяма сигурност на финансовата система и предпазване на данъкоплатците от нови спасителни заеми за банки.

САЩ и ЕС настояват, че такъв банков данък би помогнал за спасяване на закъсали банки в бъдеще, но надеждите за общ глобален данък бяха разбити от силната опозиция от страна на Канада, Япония и Бразилия.

„Япония вече въведе схема за депозитно застраховане и аз ще съм доволен, ако други страни съставят необходимите схеми. Япония няма нужда да прави нищо ново по отношение на банковите данъци“, е заявил зам.-министърът на финансите на Япония Наоки Минезаки.

Очаква се на срещата да бъде приет набор от принципи за банков данък, който обаче никоя страна от Г-20 няма да е длъжна да въведе.

Изказванията на финансовите министри дават сигнал, че въвеждането на нови строги правила за капиталова и ликвидна адекватност на банките вероятно ще стане постепенно след изтичането на договорения в Питсбърг през септември краен срок за това – 2012 г.

Страните от Г-20 не са единни по отношение на обхвата, детайлите и момента на въвеждане на новите правила за капиталова адекватност, наречени „Базел III“, които ще задължат банките да наберат милиарди долари, за да ги изпълнят.

Очаква се в окончателното изявление от срещата на финансовите министри да се подчертае необходимостта от силен контрол върху хедж фондовете, агенциите за кредитен рейтинг и деривативните инструменти, но без да се посочват конкретни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още