IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строс-Кан: Икономиката може да не създаде заетост през следващите години

Според директора на МВФ растеж от около 2% в Европа може да не е достатъчен за разкриването на нови работни места

10:51 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Строс-Кан: Икономиката може да не създаде заетост през следващите години

Възстановяването на световната икономика може да протече без създаването на нови работни места през следващите няколко години.

Това е заявил пред Bloomberg управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, предупреждавайки, че рискът от застой в икономиката и в пазара на труда e най-значителен за страните от Европейския съюз (ЕС).

Според него по-силния икономически растеж не е достатъчен сам по себе си, защото не е съпроводен от разкриването на нови работни места.

„Най-лошото, което можем да направим, е да сметнем, че след като сме се разминали с голямата криза, която можеше да се случи преди година и половина, вече сме в безопасност. Това обаче съвсем не е така,“, заяви Строс-Кан по време на пресконференция с участието на Международната организация на труда (ILO).

Главният икономист на МВФ Оливие Бланшар предупреди през изминалата седмица, че безработицата в САЩ и Европа ще остане висока в продължение на месеци. Страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) може да разширят програмите за стимулиране на икономиката заради по-бавния от предвиденото растеж.

Последният доклад на международната организация припомни за предизвикателствата пред икономиката на напредналите страни, прогнозирайки по-слаба икономическа активност там през второто полугодие.

Според Строс-Кан възстановяването се е оказало не толкова бързо и силно, колкото са очаквали от МВФ, но е все още налице въпреки известните неясноти. „Въпросът сега е не само да стимулираме на растежа, а да стимулираме на растежа по начин, който да бъде в състояние да създаде милионите работни места, от които се нуждаем“, смята икономистът.

МВФ ще публикува новите си прогнози за растежа на световната икономика през октомври. Засега той се запазва силен в повечето азиатски страни, както и в някои южноамерикански икономики, включително Перу и Чили. Според Строс Кан възстановяването на Африка също се оказва по-бързо от очакваното.

Икономическата ситуация в САЩ обаче остава по-несигурна, но Европа е мястото, където опасността от застой във възстановяването е най-голяма. Причината за това според МВФ се крие в по-слабата връзка между икономическия растеж и пазара на труда. В резултат на това нарастването на икономиката с около 2% годишно може да се окаже недостатъчно за създаването на нови работни места.

Строс-Кан предупреди още, че правителствата, които изтеглят финансовата си подкрепа за икономиката, трябва да внимават да не се премахнат всички стимули наведнъж, при условие че бюджетите им позволяват по-плавно изтегляне. Той подчерта, че „приоритет номер едно“ за тях да намалят своите държавни дългове към устойчиви нива в средносрочен план.

МВФ вижда малък риск от повторна рецесия на този етап, като съветва при евентуалното настъпване на такава паричната политика да бъде първа линия на защита, като се разшири използването на някои от извънредните мерки, които централните банки предприеха през последните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още