IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорове спъват уеднаквяването на счетоводните стандарти по света

Отчитането на финансовите активи на банките по справедлива стойност противопоставя американския на международния борд за счетоводни стандарти

08:27 | 23.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спорове спъват уеднаквяването на счетоводните стандарти по света

Спор между американската и международната счетоводни организации относно оценяването на финансовите инструменти заплашва да осуети усилията за уеднаквяване на световните счетоводни стандарти.

Става въпрос за това как активи за трилиони долари се отразяват в балансите на банките, съобщава Bloomberg.

Дебатът изправя американския борд за счетоводни стандарти (Financial Accounting Standards Board – FASB) срещу базирания в Лондон международен борд (International Accounting Standards Board – IASB).

Първият иска да разпростре приложението на принципа за оценка по справедлива стойност към всички финансови активи, включително кредити и депозити, докато вторият се противопоставя на тази идея.

Изходът от спора ще определи също така колко капитал ще е необходим на банките да посрещнат новите изисквания за капиталова адекватност.

Предложението на FASB, оповестено през май, може да накара 26 от най-големите щатски банки да обезценят своите около 4 трлн. долара заеми с до 138 млрд. долара, пресмята Джейсън Голдбърг, анализатор в Barclays.

Кредитните институции, регулаторите и някои инвеститори взеха страната на IASB, оставяйки американския борд изолиран в своята битка.

„Третирането на финансовите инструменти беше спорният момент, като съществува голям политически натиск върху всички по този въпрос“, споделя Пол Волкър, бивш президент на Федералния резерв, който пръв въведе идеята за счетоводно синхронизиране като ръководител на групата, която отговаря за IASB.

“Единен стандарт е необходим, тъй като глобалните корпорации оперират навсякъде и са следени от анализаторите по цял свят“, посочва Волкър.

Различията по отношение оценката на активите по справедлива (пазарна) стойност могат да изкривят коефициентите за капиталова адекватност на банките. Хармонизирането на двете системи ще позволи на инвеститорите и регулаторите да сравняват по-добре заемодателите от двете страни на Атлантика.

Членове на двете счетоводни организации се срещат регулярно от 2006 насам, когато бе постигнато съгласие да се работи за уеднаквяване на стандартите. Според запознати с дискусиите, повечето разногласия, включително тези за нетирането на дериватите и правилата за консолидация, са близо до разрешаване

„Най-голямата тревога за американските банки е предложението за оценка на активите по справедлива стойност“, изтъква Майкъл Гулет, вицепрезидент на American Bankers Association. „При банките, като изключим оценката на финансовите инструменти, на практика няма други пречки за съгласуване на счетоводните стандарти“, изтъква той.

Ревизията в стандартите на FASB, която бордът очаква да въведе през 2013, ще принуди банките да оценяват кредитите и депозитите си по пазарна стойност, както го правят сега за търгуемите ценни книжа.

Не всички промени в стойността на активите на банките обаче ще засегнат нетната им печалба, понеже някои корекции в тях ще бъдат отразени в статията „друг всеобхватен доход“.

Насоките на IASB, които също са предвидени за 2013, позволяват на компаниите и банките да водят финансовите активи в своите баланси по оригинална стойност, стига те да са държани с дългосрочна цел.

Двете организации обаче може би ще се срещнат някъде по средата, твърдят хора, запознати със ситуацията. Според двама от тях FASB обмисля ревизия, която ще позволи заемите, държани до падеж да се водят в балансите на банките по първоначална стойност.

Дори и без уеднаквяване на стандартите щатската комисия за ценни книжа и фондови борси (Securities and Exchange Commission – SEC) може да възприеме международните счетоводни стандарти (International Financial Reporting Standards – IFRS).

SEC обяви, че до края на следващата година ще реши дали да разреши на американските фирми да прилагат международните стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още