IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай строи ново летище в суданската столица за 1,2 млрд. долара

Китай е най-големият инвеститор в Судан, като по-голямата част от инвестициите на азиатската страна са в петролния сектор

18:14 | 15.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай строи ново летище в суданската столица за 1,2 млрд. долара

Държавната китайска компания China Communications Construction е подписала договор на стойност 1,2 млрд. долара за построяването на ново летище в суданската столица Хартум, предаде ВВС.

Дължината на пистите на новото летище ще бъде достатъчна за приземяване и излитане на самолет Ербъс A380, посочват от китайската компания.

Китай е най-големият инвеститор в Судан, като по-голямата част от инвестициите на азиатската страна са в петролния сектор.

Судан фигурира в списъка на САЩ на страните, които подкрепят тероризма, което означава, че страната не може да използва долара за търговия. Така за международните компании, като авиопревозвачите например, става по-трудно да правят бизнес там.

САЩ обаче намекнаха, че може да отменят санкциите, ако суданското правителство позволи на богатата на петрол южна част на страната да се отдели чрез мирен процес и конфликтът в Дарфур приключи.

Президентът на Судан Омар ал-Башир прие резултатите от проведения миналия месец референдум за независимостта на Южен Судан, на който близо 99% от гласоподавателите са поискали отделяне на региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още