IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либия обяви незабавно прекратяване на огъня*

Страната ще действа в съответствие с приетата снощи резолюция на Съвета за сигурност на ООН, обяви на пресконференция външният министър Муса Куса

15:24 | 18.03.11 г.
<p>Войници от либийската армия. <i>Снимка: БТА</i></p>

Войници от либийската армия. Снимка: БТА

Либийските власти обявиха незабавно прекратяване на огъня, за да бъдат защитени цивилните граждани, и обещаха да действат в съответствие с приетата снощи резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Това обяви либийският външен министър Муса Куса на пресконференция в Триполи, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

„Ние решихме незабавно да прекратим огъня и незабавно да спрем всички военни операции“, заяви министърът.

Той увери, че властите ще защитават цивилните граждани, всички чужденци и чуждестранни авоари в Либия.

Франция и Великобритания реагираха предпазливо на обявеното прекратяване на огъня, предаде Ройтерс.

„Трябва да сме много предпазливи. Той (Кадафи) сега започва да се страхува, но заплахата в Либия не се е променила“, заяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Великобритания ще съди за Кадафи по действията му на място.

„Ще съдим за него по действията му, не по думите му. Абсолютно ясно е, че в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН се казва, че той трябва да спре насилието над народа си. В противен случай може да последват всички необходими мерки, за да бъде накаран да спре. За това се договорихме снощи, за това се подготвяме и ще съдим за него по това, което прави“, каза Камерън пред BBC.

Междувременно Европейската организация за контрол на трафика Eurocontrol забрани гражданските полети до Либия след зелената светлина от ООН за въвеждане на забранена за полети зона над страната, предаде Франс прес.

Всички 39 страни членки на Eurocontrol поискаха да бъдат забранени всички полети над и към Либия след вота в Съвета за сигурност на ООН, посочи говорителка на организацията.

„Отхвърляме всеки план за полет, в който се иска прелитане над Либия и навлизане в либийското въздушно пространство“, добави говорителката.

Eurocontrol обединява всички страни от Европейския съюз и някои страни извън него като Турция, Украйна и Норвегия.

„Единствено полетите, за които не важи тази забрана (по-специално хуманитарните), ще получат разрешения, съгласно резолюцията“, уточни организацията в интернет сайта си.

*Актуализирана към 16:10 ч.

Новините около бунта в Либия може да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още