IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадафи е доказал способността си да се съпротивлява

Най-голямата опасност пред Либия е влизането в дългогодишна гражданска война

07:52 | 23.03.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>Муамар Кадафи. Снимка: БТА</p>

Муамар Кадафи. Снимка: БТА

В резиденцията на либийския лидер Муамар Кадафи, където въздушните атаки наскоро поразиха сграда, се намира една по стара руина, пише Сам Дагър в The Wall Street Journal.

Въпросната руина е предишният дом на полковник Кадафи, ударен от американските самолети през 1986 година, след като Либия бе замесена в бомбена атака срещу дискотека в Берлин, при която сред жертвите бяха двама американски граждани.

Разрушената сграда бе запазена като символ на либийската съпротива срещу атаките, а пред нея бе поставена статуя, изобразяваща юмрук, който разбива американски изтребител.

Режимът преживя и международните санкции от 1993, наложени заради отказа на Кадафи да предаде либийците, замесени в атентата над Локърби.

Сегашните въздушни атаки срещу Либия целят да попречат на Кадафи да довърши бунтовниците в източната част на страната и на други места.

Ако се съди по миналото на Кадафи, то международните атаки ще предизивкат неговата решимост да отвърне на всяка цена на удара срещу ввраговете му вътре и извън Либия. Офанзивата също така ще го накара да се възприеме като защитник на потиснатите по света.

„Давате ми историческа възможност да оглавя световна народна революция, която ще ви се противопостави и ще ви победи. Ние сме готови за продължителна и славна война“, заяви Кадафи в обръщение от неделя.

Либийската революция, която прерасна от анти правителствени протести във въоръжен бунт срещу режима след бруталната разправа с протестиращите, е най-сериозното предизвикателство досега за 41-годишното управление на Кадафи.

Роден през 1942 година близо до крайбрежния град Сирте в бедуинско семейство от племето Гададфа, Муамар Кадафи е дълбоко повлиян в младостта си от арабския национализъм, идването на власт в Египет на Гамал Абдел Насър през 1952 и арабско-израелските войни.

Той преследва военна кариера и през 1969 оглавява група от офицери в до голяма степен безкръвния преврат, който сваля от власт либийския крал Идрис.

Осем години по-късно той превръща страната в джамахирия - управление на народа, базирано на т.нар. Трета общя теория, очертана в неговата Зелена книга. Много от реалната власт обаче остава в ръцете на полковника и неговото семейство и обкръжение.

Макар че през годините Кадафи се кичи с помпозни титли като „Имам на всички мюсюлмани“, „Лидер на арабските ръководители“ и „Крал на африканските крале“, той все още се изживява преди всичко като стожер на революцията, която постави на Либия на световната политическа карта - основната му титла е Лидер на либийската революция.

На митингите в негова подкрепа се скандира „Аллах, Муамар и Либия“. Поставянето на името му преди страната идва да покаже, че без него няма Либия.

Лоялността на хората, които му останаха верни обаче сега ще бъде поставена на изпитание. „За близките до него е дошъл моментът за размисъл“, смята Мансур Ел-Кикиа, либийски дисидент, който живее в САЩ и е професор по политически науки в университета в Сан Антонио.

Децата на Кадафи, някои от които имат важна роля в силите за сигурност на страната или упражняват значително икономическо влияние, преодоляха различията си от миналото.

Най-видният от синовете на Кадафи – Сейф ал Ислам, който преди защитаваше реформите и диалога с базираната на запад опозиция, се присъедини към битката за оцеляването на режима, особено в качеството си на говорител пред международните медии.

Друг от синовете на полковника – Камис, ръководи едно от най-добре обучените и въоръжени формирования.

Въпреки двусмислените сигнали, излъчвани от Либия – висши представители на правителството влязоха в противоречие с твърдата линия на Кадафи, предприемайки жестове на помирение спрямо бунтовниците и Запада – мнозина смятат това за тактически ход, а не за признак на разцепление в режима.

Настоящата криза задълбочи старата вражда между източната и западната част на Либия и би могла да изостри племенните вражди.

„Опасността страната да изпадне в дългогодишна гражданска война е реална“, предупреди вчера говорителят на правителството в Триполи Муса Ибрахим.

Либийският лидер яхна обществения гняв, главно в западната част на страната, чрез представяне на бунтовниците като отцепници и предатели, манипулирани от опозицията в изгнание и местни членове на Ал Кайда, в конспирация с някои арабски страни и Запада, особено САЩ, Великобритания и Франция, които искат да обезкървят страната и да обсебят петролните й богатства.

„Раната няма да зарасне и може да доведе до най-опасното нещо – разделянето“, смята Рамадан Бреки, ръководител в спонсорираната от Сейф Ал Ислам медийна група Гад.

Бреки, който е родом от крепостта на бунтовниците Бенгази се премести в Триполи заради своята лоялност към режима.

Някои от най-изтъкнатите идеолози на режима сочат, че кръвопролитията ще възкресят идеалите на революцията от 1969 година и ще укрепят Либия.

Полковник Кадафи дълго оправдаваше дейстивята си с необходимостта от запазване и разпространение на ценностите на революцията.

Раджаб Абу-Дабус, философ и доверен човек на Муамар Кадафи, обвини за настоящите проблеми разпокъсаните реформи, подети от Сейф Ал Ислам с началото на разведряването в отношенията със Запада през 2003.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Пише се ядрено, с едно Н, а не ядренно....Това са едни от основните граматически правила на български език.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
citizen_bg
преди 13 години
Не съм фен на Кадафи, но лицемерните западняци ме отвращават. Така че всеки път ако някой успее да им натрие гадните мутри мага само да се радвам !!!!! Особено когато сами са го създали и подкрепяли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Има хубава българска поговорка:волът рие , но на гърба му пада.Точно в това положение изпаднаха новите ни "съюзници" , а и ние заедно с тях. Това най-вероятно ще е последният успешен опит за "демократизиране" на не долюбваните от тях "бащи на народите" или "синове на революцията"Защо? Защото вече всички разбраха че е важно да имат ядренно оръжие , или най-малко АЕц и тогава с тях ще водят преговри, като правило многостранни, но не да ги демократизират с бомби и ракети. Последователят на идеите чукче в северна Корея е най-красноречивият пример за това.Въпросът е , че тези недолюбвани от самопровъзгласилата се "международна общност"лидери , ще започнат да плашат с ядренно оръжие и съседите си , а и всеки който им се въпротиви и тогава до световната ядренна катострофа пътят е съвсем кратък.Диктаторите до сега бяха сигурни , че големите сили признават суверинитета на държавите, но след Югославия, и Ирак , а денс и Либия повече едва ли някой ще им повярва.От сега нататък е логично да се очаква бум на производството и разпространението на оръжията за масово поражение.Преди десетина години либийският полковник сам се отказа от разработката на ядренно оръжия и сега вероятно си скубе косите , ама , както се каза ...късно е чадо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
emil_dtv
преди 13 години
Кажи ми как може първата половина от пистинга ти да е откровено комунистическа, а във втората да плюеш по събратята си комунисти? Или е само защото те са се уредили, а ти не? И изобщо, каква работа имат хленчещи неудачници във форума на ***? Ходи да пишеш във форумите на Дума и/или Труд. Там ще си на мястото си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
interest-free
преди 13 години
На теб, ако не евреите, то лъскавите американски ябълки(банки) са ти виновни, сега пък комунистите си ги турил на прицел, какъв социал-анархист си ти , не е истина...... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
karabache
преди 13 години
Ми запада не ще да има такъв комуинизъм.Защото едно е Кадафи и неговото семейство и богатствата му,друго е хиляди като него да грабят страната,както е у нас,и насякъде по света .Но тия хиляди смучат кръвчицата на народа и нищо не му дават,докато Кадафи ги е обезпечил и арабеските не работят,не си напрягат акъла за нищо.Унас мизерстваме за 300 евро средна заплата.Тук трябва да има бунтове ,а не там.Но ние сме промити мозъци и затова тук няма да се случи.Тук трябва да ги пометем-Комунистите които все още ни манипулират всеки ден в парламента,и викат дръжте крадеца .Вече 20 г отклоняват вниманието от себе си умело дирижирайки театъра на грабежа в България,и все още има будали дето им вярват,че те нямат вина и са бистри като сълзи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
emil_dtv
преди 13 години
Та как ще го разбереш, като очевидно не разбираш смисъла на думи като граждански свободи, достойнство, сигурност. Важното търбухът да е пълен. Всички тирани по всички времена са го играли този коз, от древния Рим, та до Гадафи и не е помагал трайно. Защото хората ще вземат парите, но няма да заобичат този ненормалник. Това е нещо подобно на проституцията. Жалкото е, че днешните ни абитуренти мислят като ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
SEBULBA
преди 13 години
За свобода... ...можеш да го разбереш едва когато престанеш да мислиш с корема си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
абитуриент
преди 13 години
костелив орех е КАДАФИ.......запада ще види зор с него....а и се учудвам на бунтовниците.......????!!!!.....700$-за безработен, 20-стотинки кило хляб,20- стотинки литър бензин,7000$ дава за новородено дете,64000$ дава на младо семейство да си купят апартамент, поема 50% отстойноста на КОЛАТА, а65% ако си полицай или военен,безплатно образование, безплатно ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, безплатни ЛЕКАРСТВА ,тока е без пари -за КАКВО СЕ БИЯТ ТЕЗИ ХОРА - ТА ТАМ Е КОМУНИЗЪМ.........!!!!!!?????.......по тяхно му ДЖАМАХИРИЯ.......?????!!!!!!!.....ей богу не мога да ги разбера.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още