IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви още санкции на Либия

Брюксел се стреми да прекъсне всички парични потоци към режима на Кадафи

20:45 | 12.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС готви още санкции на Либия

Европейският съюз се готви да наложи санкции срещу още 26 либийски енергийни компании, като наложи ефективно петролно ембарго срещу режима на Муамар Кадафи, съобщи днес германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от ДПА.

Това е още една решаваща стъпка за прекратяване на паричния поток на Кадафи, заяви Гидо Вестервеле на среща на външните министри на ЕС в Люксембург.

"Наложили сме де факто петролно и газово ембарго", добави той.

Същевременно италианският външен министър Франко Фратини предложи частично разхлабване на санкциите в контролираната от бунтовниците източна част на страната, за да се подпомогне справянето с хуманитарната ситуация в района.

ЕС по-рано замрази активите на 15 компании и на 10 души, сред които и Кадафи. Наложи също така забрана за пътуване на 21 члена на режима в Триполи, включително Кадафи и негови роднини.

Либийската петролна търговия се оправя след седмици на парализа въпреки гражданската война, посочиха търговски източници, цитирани от Ройтерс. Те добавиха, че политическата подкрепа на Запада помага на либийските бунтовници за сделките.

Възобновяването на износа може да осигури живненоважно спасително средство за либийските бунтовници на фона на тежките боеве със силите, които са верни на Кадафи, посочиха източниците на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още