IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква ни седмица на предпазливи инвестиционни стратегии

Ситуацията в Гърция и намеренията на Федералния резерв вероятно ще зададат посоката на движение

09:34 | 16.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Очаква ни седмица на предпазливи инвестиционни стратегии

През миналата седмица инвеститорите преминаха към по-дефанзивни стратегии, което вероятно ще продължи и през тази. Основните събития, които биха определяли настроенията, са стенограмата от последното заседание на Федералния резерв, както и преговорите за бъдещето на Гърция.

„Инвеститорите станаха малко по-изнервени откакто несигурността отново започна да се прокрадва в общия пейзаж“, коментира Майкъл Шелдън от RDM Financial Group за CNNMoney.

Едва преди две седмици водещите американски индекси бяха на най-високото си ниво за последните три години. Настроенията обаче започнаха да се сменят в очакване Федералният резерв да спре с изкупуването на държавни облигации по програмата за вливане на ликвидност.

В рамките на тази програма централната банка вля около 600 млрд. долара във финансовата система от ноември насам. За този период индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с близо 20%, докато S&P 500 и Nasdaq Composite се повишиха с по около 11 на сто.

Повече яснота за намеренията на Фед се очаква да дойде именно от публикуването на стенограмата за последното заседание на ръководителите на институцията, на което не бяха дадени сигнали за продължение на плановете за стимулиране на финансовите пазари.

Сред по-интересните икономически индикатори, които се очаква да бъдат публикувани през седмицата за САЩ са броят на издадените разрешителни за строеж през април, както и продажбите на съществуващи жилища за миналия месец.

От еврозоната също не се очакват значими икономически показатели, като днес предстои публикуването на предварителните данни за инфлацията през април, както и оценка на търговския баланс за месеца. По експресни данни поскъпването на живота в еврозоната бе 2,8 на сто на годишна база.

Ключовият въпрос в еврозоната е дали ще се стигне до преструктуриране на дълговете на Гърция, след като през последните седмици страната отново попадна под силен натиск заради неуспеха в борбата със съкращаване на бюджетния дефицит. Тази седмица министрите на финансите от Европейския съюз имат заседание, на което Гърция вероятно ще се превърне в основна тема.

Далеч по-разнообразни данни могат да се очакват за състоянието на британската икономика. Още днес се очаква публикуването на индекса на потребителските цени за април, както и писмото на ръководителя на централната банка до финансовия министър, в което се очаква обяснение защо поскъпването на живота е над 3 на сто.

До края на седмицата ще станат ясни още нивото на безработица за миналия месец и размерът на продажбите на дребно през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
milenkk
преди 13 години
казано на по *** език, чакаме Гърция да фалира и Щатите да спрат да печатат пари като вестници, щото скоро с тях само в тоалетната ще се влиза :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още