IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки в САЩ се изправят пред огромни загуби заради гръцки експозиции

Най-голям е рискът за френските банки, които имат най-много инвестиции в Гърция, предимно в дългови инструменти

10:36 | 17.06.11 г.
Банки в САЩ се изправят пред огромни загуби заради гръцки експозиции

41 милиарда долара са експозициите на американски банки към Гърция в края на 2010 г., сочат актуални към 9 юни 2011 г. данни на Bank for International Settlements. Заради тях финансовите институции в страната на неограничените възможности се изправят пред опасността да изгубят милиарди долари, смятат експерти.

Повечето от финансовите ангажименти обаче са индиректни. 83% от тях представляват най-разнообразни гаранции, но въпреки това данните са мрачни, смята икономическият консултант Каш Мансори, цитиран от MarketWatch.

По думите му, не се знае точно каква е формата на експозициите, но може да се предположи, че те са предимно кредитни деривати, основно суапове за осигуряване срещу кредитен риск. Мансори обаче смята, че банките в САЩ вече са продали по-голямата част от тях на европейски финансови институции, които държат гръцки бондове.

Bank of America има директни експозиции към Гърция в размер на 477 милиона долара към края на 2010 г., сочи статистиката. J.P. Morgan Chase и Citigroup не са обявили инвестициите си в гръцки инструменти в годишните си доклади. Към тях е отправена препоръка да разкрият трансграничните си ангажименти при условие, че експозициите им достигнат определен процент от размера на активите на банките.

Най-големи експозиции към Гърция имат френските банки – 65 милиарда долара, предимно инвестиции в дълг на гръцкото правителство, гръцки банки и корпорации. В тази връзка от Moody’s взеха решение да преразгледат рейтингите на три от най-големите банки във Франция - Credit Agricole, BNP Paribas и Societe Generale.

Властите в еврозоната вече обмислят втори спасителен план за Гърция. В сряда пък в страната беше проведен един от поредните протести срещу плановете на правителството за бюджетни съкращения с цел овладяване на кризата в страната.

В началото на седмицата Standard & Poor’s свали рейтинга на Гърция до най-ниското ниво CCC заради риска от фалит.

Междувременно, премиерът на Гърция Георгиус Папандреу обяви днес, че ще сформира ново правителство и ще предложи вот на доверие към него, след като се провали при съставянето на коалиционно правителство.

Липсата на политически консенсус в Атина създава опасност страната да изгуби следващия транш от спасителния заем, който й беше отпуснат от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС), смятат анализатори. Средствата трябва да бъдат преведени до края на този месец. Ако това не се случи, Гърция може да стигне до фалит още в средата на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още