IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж на САЩ

Фондът е по-оптимистичен за развитието на еврозоната, въпреки дълговата криза, европейските политици обаче са предупредени "да не си играят с огъня"

17:56 | 17.06.11 г.
МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж на САЩ

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата за икономическия растеж на САЩ за 2011 г., предаде Ройтерс.

Според новите очаквания на фонда брутният вътрешен продукт (БВП) на Страната на неограничените възможности ще отчете 2,5% ръст през тази и 2,8% - през следващата година. В предишната си прогноза фондът очакваше съответно 2,8 и 2,9 на сто икономически растеж.

Според МВФ един от основните проблеми на Щатите е политическият спор дали да се вдига тавана на държавния дълг или не. Дори и най-малките страхове от фалит на страната водят до спадове на пазарите. От Fitch пък предупредиха, че дори само „техническият“ банкрут би застрашил кредитния рейтинг AAA на САЩ.

За еврозоната от МВФ предричат финансова нестабилност през следващите месеци. Причината – липсата на единодушие на политическите лидери за разрешаването на дълговите проблеми на някои от държавите във валутната общност.

От фонда посочват, че въпреки дълговите проблеми са били малко по-оптимистични за икономическия ръст на еврозоната. Според актуалната прогноза БВП на държавите от валутния съюз ще нарасне с 2% през 2011 г. и с 1,6% през следващата, докато преди това  цифрите бяха съответно 1,6% и 1,7%. Експертите на институцията обаче предупреждават европейските власти „да не си играят с огъня“, като отлагат важни за решаването на дълговата криза решения.

Според МВФ заради несъгласието на европейските политици да формират втори спасителен пакет Гърция все повече се приближава към фалит. Опасенията, че управляващите в Атина няма да се справят със затягането на коланите на фона на масовите стачки и обществено недоволство в страната все повече растат.

От МВФ подчертават, че от първостепенна важност е 4 държави в света да възстановят здравето на публичните си финанси: Гърция, Ирландия, Япония и САЩ.

По-оптимистична е прогнозата на МВФ за икономическия растеж на Германия. От 2,5 на сто прогнозата е вдигната до 3,2 процента ръст за 2011 г. За 2012 г. се очаква леко охлаждане на икономиката и растеж от 2 на сто.

Прогнозите на МВФ за развиващите се пазари остават предимно стабилни. Единствено очакванията за икономическия растеж на Бразилия са занижени – от 4,5% до 4,1% за 2011 г. За Русия и ЮАР пък от фонда смятат, че са най-бързо развиващите се държави от БРИК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още