IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sinochem и Monsanto обединяват сили?

Компаниите водят преговори от месеци заради апетита на китайците за генно модифицирани семена

15:13 | 11.07.11 г.
Sinochem и Monsanto обединяват сили?

Химическият конгломерат Sinochem води преговори с Monsanto за „задълбочаване на връзките между двете компании“. Това е важен знак, че апетитите на Китай за американски семена, плод на биотехнологиите, нарастват, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на анонимни източници.

Според изданието двете компании преговарят от месеци. Все още не е ясно каква форма ще има споразумението, но се очаква то да включва огромен джойнт венчър или Sinochem да увеличи ролята си в маркетирането на продуктите на Monsanto в Китай.

Според източниците на изданието дискусиите вървят трудно заради икономическата и политическа чувствителност покрай сближаването на компаниите.

Говорител на Sinochem коментира пред изданието, че не знае за сделка между китайската държавна компания и Monsanto. Американският гигант отказва коментар.

Monsanto е водеща компания в сегмента на генно модифицирани семена с пазарна капитализация от 40 милиарда долара, отбелязва The Wall Street Journal. Sinochem е с подобни позиции в Китай. Компанията е най-големият вносител и дистрибутор на торове, както и производител на семена. Началото е поставено от държавата през 1950 г. Днес Sinochem реализира 50 милиарда долара годишни приходи, като оперира още с финансови активи и недвижими имоти.

Основната роля на Sinochem обаче е да осигури зърнения баланс и прехраната на Китай. Въпреки че страната е най-големият производител на ориз и пшеница в света и вторият на царевица, това се оказва недостатъчно. Затова Пекин внася генно модифицирани семена, докато Щатите се явяват нетен износител.

Китай обаче е с ограничен капацитет да отглежда зърнени култури заради недостатъчното количество обработваеми земеделски площи, както и проблемите с напояването. Затова единственият начин да се осигури прехраната за многобройното население е увеличаването на продуктивността на площ, т. е. - с генно модифицирани култури.

Китайското правителство инвестира в сериозни научни изследвания в областта на биотехнологиите и семената, но страната изостава от САЩ, тъй като процесите се контролират от властта. Затова и китайският бизнес в сегмента охотно търси контакти с американски компании от аграрния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още