IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робърт Зелик: Застрашено е самото съществуване на общата европейска валута

Президентът на Световната банка определя европейската дългова криза като по-обезпокоителна в непосредствен план от американската

18:51 | 13.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Робърт Зелик: Застрашено е самото съществуване на общата европейска валута

Световната икономика е навлязла в нова, по-опасна фаза и страните от еврозоната ще трябва да реагират бързо, предупреди президентът на Световната банка Робърт Зелик в интервю за австралийския седмичник "Уикенд острелиън".

Въпреки че паниката на пазарите беше предизвикана от понижението на рейтинга на американския дълг, Зелик определя европейската дългова криза като по-обезпокоителна в непосредствен план.

Със затъването на Гърция и Португалия в огромен дълг и надвисналата над други страни заплаха от дългова криза, без възможност за девалвация, в действителност е застрашена не само икономиката на еврозоната, но самото съществуване на европейската валута, изтъква президентът на Световната банка.

Той подчертава, че инвеститорите започват да се питат колко време Германия и Франция ще могат да продължат да подкрепят застрашените страни без да изпаднат самите те в опасност от понижаване на рейтинга.

Намираме се в началото на нова и различна буря, кризата не е същата като през 2008 година. През последните петнайсет дни преминахме от трудно съживяване - с добър растеж на развиващите се икономики и някои други като Австралия, но много по-колеблив при развитите страни - към нова и по-опасна фаза, обяснява Робърт Зелик.

"Възможно е кризата в еврозоната да се окаже най-голямото предизвикателство" за световната икономика, допълва той, призовавайки европейските страни да вземат възможно най-бързо необходимите мерки.

Поуката от 2008 година е, че колкото повече се изчаква, толкова по-твърди трябва да бъдат мерките, припомня Зелик, като изтъква, че "повечето развити страни вече са използвали всичко, което им позволява финансовата и валутната политика", но това е било недостатъчно, намеквайки, че трябва да се премине към по-суров режим.

В това отношение той насърчава британския премиер Дейвид Камерън да продължава да прилага, въпреки размириците, обявените през последните месеци строги мерки за икономии, които според него са "наистина необходими".

Освен непосредствените финансови последици, според Зелик тази криза ще предизвика промени в равновесието на властите в света.

Цялата тази криза в момента прехвърля много бързо, от историческа гледна точка, икономическата власт от Запада към Китай, който обаче "не държи да има такава роля".

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още