IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният туризъм се възстановява по-бързо от очакваното

Само за първото полугодие е отчетен растеж от 4,5% при очаквани 4-5 на сто за цялата година, посочват от Световната организация по туризма

18:23 | 08.09.11 г.
Световният туризъм се възстановява по-бързо от очакваното

Туристическите пътувания са се увеличили с 4,5% през първото полугодие в сравнение с миналата година, показват данни на Световната организация по туризма. Орагнизацията очакваше растеж от 4-5 на сто за цялата 2011 г.

През първите шест месеца на  годината обемът на пътуванията в международен план се е увеличил до 440 млн., или с 19 млн. пътувания повече в сравнение с аналогичния период на миналата година, пише в съобщението.

Ръстът в туристическия сектор на развитите икономики е по-висок от очакваното, като достига 4,3 на сто на годишна база и вече настига растежа на сектора в развиващите се страни, който достига 4,8 на сто, отбелязва организацията.

Единствено в Средния Изток и Северна Африка туристическият бранш отбелязва спадове. Статистиката отчита още забавяне на растежа в сектора в някои азиатски дестинации, които обаче се представиха доста силно през 2010 г.

По-високи от очакваното ръстове е постигнал туризмът в Европа (+6% средно), а най-силен растеж е отчетен в Централна и Източна Европа – 9 на сто.

Ръст от средно 6 процента отбелязва и туристическия сектор в Америките, който се дължи основно на растежа, постигнат в Южна Америка – 15 на сто.

От организацията обаче отбелязват, че някои от развитите икономики се изправят пред сериозни рискове заради забавянето на световната икономика и фискалните и дългови проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още