IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представител на МВФ предрече няколко тежки години за развитите икономики

Фискалните дисбаланси не могат да се преодолеят за една нощ, посочва Абдул Абиад от отдела за научни изследвания на фонда

11:20 | 03.10.11 г. 2
Представител на МВФ предрече няколко тежки години за развитите икономики

Развитите икономики ще останат уязвими в следващите години, тъй като справянето с дълговото бреме ще отнеме няколко години, коментира представител на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от MarketWatch.

Абдул Абиад, зам.-директор на отдела за научни изследвания на фонда, каза пред репортери в Сингапур, че перспективите пред световната икономика са „мрачни“.

„Моята прогноза е, че много от развитите икономики ще останат уязвими в продължение на години, тъй като фискалните дисбаланси не могат да се преодолеят за една нощ“, каза Абиад.

„Не бих казал обаче десетилетия. Десетилетия – това звучи твърде продължително. Проблемите ще продължат няколко години“, допълни той.

На азиатските банки Абиад препоръча да осъществяват по-гъвкава монетарна политика в условията на разклатена икономическа среда.

МВФ очаква световният икономически растеж да се забави до около 4% тази година и догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
Икономическия геноцид на МВФ и СБ увековечава колониалната система: Разрушаване на националната валута:Разрушаване на националната валута е ключова цел на тандема МВФ-СБ. Нейната девалвация, която води до трудно поносими повишения на цените и драстично потискане на цената на труда (в долари) е задължително условие за преговори по заема.В Черна Африка девалвирането на френския франк по нареждане на МВФ (представяно пред нацията като първа мярка за "изкореняване на бедността в аграрните региони") доведе, с едно драсване на писалката, до 50%-но намаление на цената на труда и на държавните социални разходи, а приходите бяха насочени към обслужване на дълга. Ефектът беше незабавен и брутален. За един ден всички цени поскъпнаха няколко пъти. Това беше "реформата", която доведе до рязкото повишаване на заболеваемостта в Нигерия през 80-те години. Освен доларизацията на икономиката, МВФ заставя правителството да приеме анти-инфлационна програма. Започват масови уволнения, драстични съкращения на социалните разходи, премахва се индексацията на заплатите. Днес средната заплата в развиващите се страни е 70 пъти по-ниски от заплатите в развитите страни. Сценарият за разрушаване на публичните инвестиции.Реформите на МВФ-СБ имат за цел да доведат до колапс публичните инвестиции. На всички разходни пера се налагат "тавани". На държавата бива забранено да мобилизира своя собствен ресурс за изграждане на национална инфраструктура, пътища, болници и пр. Ръководството на инвестиционните проекти се поема от "международните кредитори". Те определят каква инфраструктура трябва или не трябва да се изгражда, къде да се изгражда и кой да я изгражда. Техният контрол върху инвестициите води до колапс на националните ресурси и увеличаване на външния дълг на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още