IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ излезе с още по-песимистична прогноза за световния икономичеси растеж

Фондът ревизира надолу очакванията си за икономическия ръст на еврозоната, САЩ, Япония и развиващите се страни

17:13 | 20.09.11 г.
МВФ излезе с още по-песимистична прогноза за световния икономичеси растеж

Международният валутен фонд (МВФ) за пореден път понижи прогнозата си за растежа на световната икономика като цяло, както и на икономиките на еврозоната и САЩ. Институцията предупреди, че Европа и Щатите може отново да изпаднат в рецесия ако не разрешат бързо икономическите си проблеми, предаде Ройтерс.

Новите по-лоши прогнози фондът обявява по-малко от месец, след като ревизира надолу прогнозите си за растежа на САЩ, еврозоната и световната икономика в края на август.

Фондът очаква икономиката в глобален план да нарасне с по 4% през настоящата и следващата година. За сравнение, предишната прогноза на институцията беше за растеж на световния брутен вътрешен продукт (БВП) от 4,3% през 2011 г. и 4,5% през 2012 г.

МВФ коригира надолу прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната до 1,6% за тази година и 1,1% за догодина от, съответно, 1,8% и 1,4%.

Корекцията за растежа на САЩ през 2011 г. е до 1,5% от 1,6%, а перспективата за 2012 г. е понижена до 1,8% от 2%.

МВФ очаква тази година икономиката на Япония да регистрира ръст от 0,5%, което е близко до предишните прогнози на институцията. Очакваният растеж за догодина обаче ще се забави до 2,3%, докато по-рано фондът очакваше ръст от 2,9%.

Фондът очаква забавяне на икономическия ръст и на развиващите се страни, като пак предупреди за опасност от „прегряване“.

Фондът обяснява решението си с финансовата нестабилност на инвеститорите и драматичното й увеличение заради влошаващите се дългови проблеми в страните от еврозоната и забавеното възстановяване в САЩ. Двата региона според МВФ са най-голяма заплаха пред световната икономическа перспектива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още