IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либийските бунтовници заловиха Кадафи*

Бившият либийски лидер е ранен в двата крака, възможно е дори да е починал от раните

14:49 | 20.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Полковник Муамар Кадафи.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Полковник Муамар Кадафи. Снимка: Ройтерс

Бившият либийски лидер Муамар Кадафи е ранен и пленен в град Сирт, съобщи полеви командир от Преходния национален съвет, цитиран от Ройтерс.

От американския Държавен департамент заявиха, че не могат да потвърдят информацията, че Кадафи е пленен и ранен в двата крака.

„Видяхме съобщенията в медиите, но не можем да ги потвърдим“, заяви говорителят на Държавния департамент Бет Госелин пред Ройтерс.

Източник е съобщил на агенцията, че Кадафи се е криел в дупка в Сирт и е крещял „Не стреляйте, не стреляйте“.

По данни на представителя на Преходния национален съвет Абдел Маджид Кадафи е ранен в двата крака.

Според друга информация Кадафи е бил заловен в района на Мисурата.

Информациона агенция „Тавасул“ предаде думите на полеви командир от силите на преходното либийско правителство, според когото „заподозреният престъпник Муамар Кадафи е бил заловен от един от революционните батальони на Мисурата, водят го в Мисурата“.

Официални представители на Преходния национален съвет съобщиха, че по време на залавянето на Кадафи е убит военният командир на силите, верни на бившия либийски лидер Абу Бакр Юнус Джабер. 

Според представители на командването на обединените въоръжени формирования на новите власти обаче сваленият либийски лидер може би е убит. 

Международната общност все още не е потвърдила новината за залавянето на Кадафи. На няколко пъти преди това  многократно е получавана погрешна информация за задържането на членове от семейството му или на самия полковник.

Екслузивното съобщение вече предизвика и международни реакции.  Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че либийският народ трябва да реши съдбата на Кадафи. Холандският премиер Марк Рут пък каза, че залавянето на Кадафи е "добра новина“.

Полковник Кадафи, който управлява Либия 42 години, беше свален от власт през август, когато въоръжените сили на Преходния национален съвет превзеха столицата Триполи.

* Информацията е актуализирана в 15,00 часа.

Още международни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още