IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЮНЕСКО реже разходи и готви спешен фонд за набиране на средства

Организацията ще направи някои реформи, за да преодолее финансовата дупка, в която изпадна, съобщи генералният й директор Ирина Бокова

21:26 | 09.11.11 г.
<p>
	Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Снимка: Ройтерс</p>

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Снимка: Ройтерс

ЮНЕСКО планира да намали разходите и да набере спешно средства в специален фонд, след като САЩ и Канада спряха финансирането за организацията заради приемането на Палестинската автономна област, съобщи CNBC.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова съобщи, че на организацията не й достигат 65 млн. долара в бюджета за настоящата година. Чакат се обаче още оферти от други нации, със средствата от които да се запълни дупката, уточни Бокова.

“Ще стартираме реформи и ще направим всички възможни спестявания, ще намалим административните разходи. Това е добра възможност за продължаване на реформата в организацията”, коментира Ирина Бокова пред журналисти в Париж.

Финансовата криза в ЮНЕСКО започна през октомври, когато САЩ оттеглиха подкрепата си за организацията заради приемането на палестинците, припомня изданието. Законодателството в Щатите забранява финансирането на всяка агенция на Организацията на обединените нации (ООН), която предоставя членство на групи, непритежаващи “отличителните белези на държавността”, посочват от Вашингтон.

Ирина Бокова обаче заяви, че в ЮНЕСКО са получени стотици писма, в които е изразена подкрепата за организацията, както и са предоставени дарения. “В тази връзка ще стартираме фонд, в който да съберем средства от правителствата, частния сектор, граждани и филантропи”, поясни Бокова.

На въпрос дали някои от богатите арабски държави, които са подкрепили палестинската молба за членство, са предложили финансова помощ, генералният директор на организацията даде отрицателен отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още