IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела прибра първата пратка от златния си резерв от Европа

През август венецуелският президент Уго Чавес заяви, че ще изтегли над 211 тона злато, които държи в американски и европейски банки

09:31 | 26.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Венецуела прибра първата пратка от златния си резерв от Европа

Правителството на президента Уго Чавес започна репатрирането на венецуелския златен резерв от европейските банки, съобщава Асошиейтед прес.

Вчера в Каракас пристигна първата пратка със самолет от Париж. Войници охраняваха конвоя от поне пет бронирани автомобила, които транспортираха златото до Централната банка в столицата.

Група привърженици на Чавес скандираха и размахваха знамена по улиците, по които преминаваше конвоят, ескортиран от два танка.

Чавес съобщи през август, че правителството ще изтегли над 211 тона злато, които държи в американски и европейски банки.

Вчера той заяви, че златото се връща там, откъдето никога не е трябвало да излиза - трезорите на Централната банка на Венецуела, не Лондонската банка или банката на Съединените щати.

Това е нашето злато, каза Чавес. По думите му златото се пазело преди това във Великобритания, но той не уточни банката и количеството.

Президентът твърди, че решението да репатрира златото цели да опази страната от икономическите проблеми на САЩ и Европа, макар че според противниците му планът е скъп и неразумен, а според експерти е неоправдан и безсмислен от икономическа гледна точка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Истината: Златото поскъпва във времена на просперитет, когато има инфлация, лесно кредитиране, а хората харчат пари с лека ръка. A икономическите проблеми намаляват значимостта на щатския долар: Факт е, че когато една икономика не може да контролира инфлацията и изостава икономически, валутата й губи сила. Точно заради тази причина се сринаха валутите на Аржентина, Исландия, Мексико и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Ogibogi
преди 12 години
Добре го е обмислил! Ако стане конфликт, ще запорират авоарите на Венецуела, а така като са при него, ще може да избяга с част от тях в Куба, Китай или където му дадат обежище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още