IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните продажби на автомобили достигат рекордни нива

Volkswagen вероятно ще измести General Motors и Toyota, и за първи път ще се превърне в най-големия производител на автомобили в света

15:23 | 19.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През 2011 г. автомобилният сектор е нараснал до рекордни размери въпреки земетресението в Япония и задълбочаването на европейската дългова криза, пише Financial Times.

Както IHS Automotive, така и LMC Automotive (бившата JD Power Automotive Forecasting), прогнозират, че през 2011 г. глобалните продажби на коли, миниванове и пикапи са нараснали с 4% до 75 млн.

Двете консултантски компании прогнозират, че през следващата година продажбите на леки автомобили ще продължат да нарастват, макар и с по-бавен темп, поради задълбочаването на европейската дългова криза, която се очаква да засегне потреблението.

Експанзията на индустрията през 2011 г. е била доста по-бавна, отколкото през 2010 г., когато секторът се възстановяваше от кризата, станала причина за предоставянето на рекордна правителствена подкрепа, съизмерима единствено с подкрепата за банките.

Източна Европа, включително Русия и Турция отчитат най-висок ръст на продажби, следвани от Южна Америка, разкриват данните на IHS.

Възстановяващият се пазар в САЩ е нараснал с 9% - по-бързо от охлаждащия се пазар в Китай, където растежът през 2011 г. е бил едва 5%.

„Нарастването в Северна Америка е по-бързо, както в относително, така и в реално изражение“, посочват от IHS.

В Япония, където земетресението и цунамито засегнаха производството и потреблението, пазарът се е свил с повече от 20%.

IHS и LMC прогнозират, че Volkswagen ще измести General Motors и Toyota и за първи път ще се превърне в най-големия производител на автомобили в света.

Въпреки това прогнозите изключват марката Wuling на GM, която се произвежда съвместно с китайската SAIC. Заедно с Wuling, GM ще запази челната си позиция.

Според IHS глобалните продажби на автомобили през 2012 г. ще нараснат с 4% до 78 млн., докато LMC очаква ръст от 5% до 79 млн.

Пазарът на автомобили в Западна Европа, който през 2011 г. остана без промяна, през 2012 г. ще се свие с 5%, прогнозират консултантите.

Прогнозите са добри за индустрията, която е чувствителна към състоянието на паричните пазари и потреблението.

„Европейските автомобилопроизводители се готвят за рецесия, която може да се окаже по-сериозна през първата половина на годината“, коментира Артър Махер, анализатор на LMC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
sel4o
преди 12 години
"Volkswagen вероятно ще измести General Motors и Toyota....."Пернишките дилъри вече доминират на автомобилните борси :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още