IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Грози ни криза, подобна на Голямата депресия

Подобен сценарий може да бъде избегнат при положение, че Европа се справи с дълговата криза, а Китай и САЩ регулират дисбалансите си

15:46 | 23.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Лагард: Грози ни криза, подобна на Голямата депресия

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди, че има опасност глобалната икономика да изпадне в ситуацията от 30-те години на миналия век. Това може да стане, ако Европа не се справи с дълговата криза, а други водещи икономики, като САЩ и Китай, не поемат отговорността си по коригиране на дисбалансите, пише MarketWatch.

Лагард призовава за мерки за по-сериозен растеж в еврозоната, по-големи буфери срещу кризата и по-дълбока интеграция сред страните в еврозоната, за да може кризата да бъде овладяна след „многото грешки и половинчати мерки“ от 2011 година.

Това категорично послание бе отправено от Лагард по време на посещение в Берлин, столицата на най-голямата европейска икономика – Германия. Мнението й идва непосредствено преди началото на Световния икономически форум в Давос и преди предстоящата на 30 януари среща на върха в Брюксел.

„Това, което всички ние трябва да разберем, е че това е решителен момент. Не става въпрос за спасяването на някоя държава или регион. Става дума за спасяването на света от икономическа спирала към дъното. Става дума за предотвратяването на ситуацията от 30-те години на миналия век, когато липсата на действия, изолацията и безкомпромисната идеология заедно са предизвикали колапс на глобалното търсене“, обяснява Лагард.

Ситуацията от 30-те години е препратка към Голямата депресия от 1929 година, когато сривът на Wall Street предизвиква икономическа депресия в САЩ, разпростряла се след това и върху останалия свят.

Заради надвисналите опасности Международният валутен фонд ще понижи прогнозите си за по-голямата част от света в следващия си доклад, заяви Лагард.

Според нея турбуленциите от 2011 година са резултат от „липсата на колективна решимост за намиране на взаимноизгодно решение“ както в Европа по отношение на дълговата криза, така и в САЩ по отношение на тавана на дълга.

Лагард изразява надежда, че сценарият от 30-те години на миналия век ще бъде избегнат. „Това е основното ми послание днес – макар икономическите перспективи да остават изключително притеснителни, има изход. Сега светът трябва да намери политическа воля да се направи това, което трябва“, посочва ръководителят на МВФ.

Макар да признава, че в еврозоната е направено много по пътя към решаване на проблемите, Лагард е категорична, че предстои още много работа, за да се постигне стимулиране на растежа и да се задълбочи интеграцията между страните.

По отношение на растежа Лагард посочва, че ще бъдат необходими допълнителни и навременни монетарни стимули, за да бъде ограничен риска инфлационните очаквания да паднат под очакванията за следващата година.

Според нея мащабното орязване на бюджетни разходи ще подсили рецесионния натиск и затова призовава действията в тази насока да бъдат обмислени внимателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Как точно ще "се постигне стимулиране на растежа и да се задълбочи интеграцията между страните"? Може ли двете едновременно? Нали със сегашните мерки икономиките се свиват и държавите още по-малко могат да събират данъци, за да си връщат дълговете. А пък "интеграцията" се налага "отгоре" и на отделните народи все по-малко им харесва да им диктуват от Брюксел какво и как. Не го виждам аз това да стане - добри пожелания само...Дано да греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още