IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият шеф на Световната Банка отново е американец

Йон Ким ще наследи отиващия си президент на институцията Робърт Зелик на 1 юли

20:42 | 16.04.12 г.
<p>
	Джим Йон Ким.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джим Йон Ким. Снимка: Ройтерс

Издигнатият от САЩ кандидат за президент на Световната банка (СБ) Джим Йон Ким беше избран да оглави институцията от 1 юли, съобщава BBC.

Роденият в Корея американски лекар срещна силна конкуренция от страна на финансовия министър на Нигерия  Нгози Оконджо-Иуеала.

Йон Ким ще наследи отиващия си президент на институцията Робърт Зелик на 1 юли.

Джим Йон Ким е лекар, президент на Колежа в Дартмут, Ню Хампшир и бивш директор на департамента за борба с ХИВ/СПИН към Световната здравна организация (СЗО). Той е роден в Сеул, но родителите му са емигрирали в САЩ, когато е бил на 5 г.

При обявяването на номинацията президентът Обама подчерта международния опит на Ким. „Време е професионалист в областта на развитието да ръководи най-голямата банка за развитие в света“, посочва той.

„Джим наистина има глобален опит. Неговата лична история илюстрира колко разнолика е нашата страна, а опитът му го прави съвършено подготвен, за да изкове партньорски отношения по цял свят“.

От основаването си през 1944 г. СБ винаги е била ръководена от американец. Нов президент на банката се избира на всеки 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още