IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият президент на СБ ще се концентрира върху пазарно базиран растеж

Критиците на Джим Йон Ким се чудят защо е бил препоръчан за поста, но привържениците му са убедени, че ще реформира институцията

11:01 | 17.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джим Йон Ким. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джим Йон Ким. Снимка: Ройтерс

Новият президент на Световната банка Джим Йон Ким заяви, че капиталистическият, основан на пазара, растеж е приоритет за всяка отделна държава, съобщи ВВС.

Ким каза, че това е най-добрият начин да бъдат създадени работни места и хората да се измъкнат от бедността.

Вчера той бе избран за нов президент на СБ с подкрепата на САЩ, но мнозина критици се опитват да открият въз основа на какво бе препоръчан и твърдят, че изборът е бил по-скоро политически, отколкото експертен.

Американецът с корейски произход ще смени на поста Робърт Зелик с 5-годишен мандат от 1 юли.

Според самия Ким лекарската му подготовка ще му помогне на новия пост, макар да му липсва политически опит. Той обясни, че е работил над 25 години в развиващите се страни.

Почитан е заради пионерските му разработки в търсенето на лечение срещу вируса на СПИН и за ограничаване на туберкулозата в развиващия се свят.

„Аз съм лекар. Лекарите работят по-скоро въз основа на симптоми, отколкото от идеологическа или частна политическа гледна точка“, посочи новоизбраният президент на СБ.

Той обяви, че ще отчита културните и обществени характеристики на различните региони, за да гарантира, че различните схеми, които използва финансовата институция ще постигат желаните резултати.

„Ако се концентрираме върху свидетелствата за това, което действително работи, и приспособим тези базирани на свидетелствата намеси към местния контекст, мисля, че ще постигнем сериозни успехи“, добави Ким.

Въпреки критиките той има своите привърженици, включително американският министър на финансите Тимъти Гайтнър. „Неговият опит в развойната дейност и посвещаването му на постигането на консенсус ще помогне да бъде вдъхнат нов живот в усилията на Световната банка да осигури бърз икономически растеж“, се посочва в съобщение на Гайтнър.

По думите на Зелик неговият наследник на поста е наясно с бедността и уязвимостта от собствения си опит, благодарение на впечатляващата си дейност в развиващите се страни. „Неговият взискателен, научно подплатен стремеж към резултати ще бъде безценен за Световната банка, докато тя се модернизира по посока на по-добро съдействие на страните за преодоляване на бедността“, отбеляза настоящият президент на финансовата институция.

Според британския министър за международното развитие Андрю Мичъл, „като първи професионалист по развойна дейност, който ще оглави СБ, значителният опит на Джим Йон Ким ще бъде жизненоважен, докато я превежда през амбициозната програма за реформи и модернизация“.

Марк Уийсброт от Центъра за икономически и политически изследвания във Вашингтон предполага, че Ким ще бъде доста различен тип лидер. „Просто няма сравнение между него и който и да е от предишните президенти на СБ“, каза Уийсброт.

„Другите бяха политически играчи. Техният живот премина в обогатяване или придобиване на политическа власт, а дори и в нещо по-лошо. За разлика от тях Ким прекара по-голямата част от живота си, опитвайки се да подобри живота на хората“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Graf
преди 12 години
Хм.. разликата между развитите и развиващите се(евфемизъм на бедни) страни, е като разликата между Холандия и Судан. Това изречение: "Почитан е заради пионерските му разработки в търсенето на лечение срещу вируса на СПИН и за ограничаване на туберкулозата в развитите държави." е абсурдно. Нито Хаити, нито Перу са сред "развитите" държави, а там се бори с туберкулозата новият шеф на СБ.Това също е абсурд: "неговият наследник на поста е наясно с бедността и уязвимостта от собствения си опит, благодарение на впечатляващата си дейност в развитите страни." Едва ли Зелик би сгрешил развити, с развиващи се. В БГ обаче разликата е неуловима..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още