IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За седмица най-богатите в света спечелиха 21,4 млрд. долара, но не и Батиста

Карлос Слим остава най-богатият човек на света с нетно състояние от 72,5 млрд. долара

14:19 | 30.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Милиардерът Карлос Слим. Снимка: Ройтерс</em></p>

Милиардерът Карлос Слим. Снимка: Ройтерс

През последната седмица на юни най-богатите хора на планетата спечелиха общо 21,4 млрд. долара като разликата в състоянието на милиардерите Карлос Слим и Ейке Батиста нарасна до над 50 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Нетното богатство на бразилският магнат Ейке Батиста се понижи с 4 млрд. долара. Загубите бяха отчетени, след като на 27 юни неговата OGX Petroleo & Gas Participacoes SA понижи  плановете си за добив на петрол до края на годината с 75%. Така състоянието на Батиста, който е на 55 години, остава едва 20,5 млрд. долара и сега той заема 23-място в класацията  Bloomberg Billionaires Index.

В петък глобалните пазари се възстановиха, след като европейските лидери постигнаха споразумени, което потуши страховете за банковия сектор в региона.

„Фактът, че европейските лидери преговаряха до 4 сутринта убеди инвеститорите, че са решени да постигнат някакво работещо споразумение“, казва Джак Аблин от BMO Harris Private Bank в Чикаго. „Те знаят, че няма да е лесно да задържат тази потъваща лодка на повърхността“, допълва той.

Карлос Слим, който е на 72 години, остава най-богатият човек на света с нетно състояние от 72,5 млрд. долара. Телекомуникационният магнат спечели 3,4 млрд. долара, след като акциите на базираната в Мексико Grupo Financiero Inbursa SAB се повишиха с 3,34%. 

America Movil SAB на Слим успя да придобие 28% в доскоро монополния холандски телеком Royal KPN NV. 

Бил Гейтс изостава от Слим с 10,1 млрд. долара. През седмицата съоснователят на Microsoft Corp., който е на 56 години, е спечелил 1,1 млрд. долара и сега притежава 62,4 млрд. долара.

Председателят на Berkshire Hathaway Inc. Уорън Бъфет, който е на 82 години, се нарежда на 3-та позиция с 46,5 млрд. долара. От началото на годината Бъфет е увеличил състоянието си с 8,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още