IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ бие алармата

Фондът потвърди прогнозата си за рецесия в еврозоната през 2012 г. и призовава за бързи действия

18:15 | 16.07.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
МВФ бие алармата

В драматичен апел Международният валутен фонд (МВФ) призова правителствата от еврозоната да намерят най-сетне принципно решение за кризата в зоната. 
„Времето изтича", предупреди финансовият експерт Хосе Виналс в понеделник сутринта във Вашингтон при представянето на на актуализиран доклад за глобалната финансова стабилност на пазарите.

"Сега е време за решително политическо ръководене, сега е времето да се действа", пледира Виналс.

МВФ не е ревизирал прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната през настоящата година. Според фонда валутният блок като цяло ще изпадне в рецесия и икономическият спад ще достигне 0,3%.

Фондът обаче очаква малко по-бавен ръст на БВП в еврозоната през следващата година – 0,7%, а не 0,9%.

За Европейския съюз като цяло тази година МВФ очаква нулев растеж, а за догодина – 1%. Без смели действия в Европа финансовата стабилност на индустриалните, но и в развиващите се страни, е изложена на риск, казва икономистът.

„Рисковете за финансовата стабилност остават", предупреди Виналс. Нарастващите сътресения на финансовите пазари и все по-сериозните проблеми за рефинансиране на банките и правителствата не са единственият проблем. Към тях МВФ добавя и влошаването на икономическите перспективи. ЕЦБ си е купила време с действията си, но сега според фонда е по-важно, политиците да използват това време.

Същевременно МВФ занижи очакванията си за глобалния икономически растеж през следващите две години. заради европейската дългова криза и забавянето на икономическия ръст в Китай.

За 2012 г. от фонда очакват световната икономика да отбележи ръст от 3,5%, което е почти без промяна спрямо прогнозата от април за ръст от 3,6%.

За следващата година обаче от фонда прогнозират, че глобалният икономически растеж ще се забави до 3,9 на сто, докато през април икономистите на институцията очакваха той да достигне 4,1 процента.

Занижени са обаче икономическите прогнози за икономическия растеж на Китай. МВФ очаква тази година китайската икономика да отбележи ръст от 8%, а не 8,2%, а догодина – 8,5%, а не 8,8%, както беше посочено в предишната прогноза.

За САЩ очакванията са за икономически ръст от 2% през 2012 г. и 2,3% за 2013 г., което е почти без промяна в сравнение с предишните прогнози за страната.

От фонда отбелязват, че според сезонно изгладените данни през първите три месеца на годината световната икономика е нараснала с 3,6%, което е над очакванията на икономистите. Това обаче се обяснява с временни фактори, свързани с операциите и решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ).

МВФ предупреждава, че кризата ескалира в периферните държави от еврозоната. Продължават да се повишават лихвите по облигациите на тези държави, както и изтеглянето на капитали.

Заради кризата в еврозоната се очаква да се задълбочи забавянето на икономическия растеж в регионите, тясно свързани с европейския валутен блок, посочват още от МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
"Ако фалира Гърция, Испания, Итали и т.н. ще фалират и кредиторите им.А сега си задайте въпроса, кой държи облигациите на тези държави."------------------Ами кои ли държат тези облигации? Сигурно които държат и всички останали държавни дългове - някакви абсолютни леваци, които не знаят и не са чували, че държавите са лоши стопани и са им изпораздали пари на поразия. Според мен си заслужава да фалират - който дава пари на хаймана няма на кого другиго да се сърди освен на себе си. ...Абе тия "финансови акули" да не са някакви социалисти под прикритие, че такава вяра имат в държавното управление и толкова пари са дали на правителствата? Според мен трябва да се проверят връзките им - нищо чудно да се окажат свързани с комунистическия (или сега социалистически) интернационал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 11 години
за снимката на статията май по-подходяща е снимката с един чимбер, от тоя пръст...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Ironhorse
преди 11 години
Хахахах,световните финансови акули, разбраха че германия няма да позволи да гарантира заемите на недисциплинираните.Ако фалира Гърция, Испания, Итали и т.н. ще фалират и кредиторите им. А сега си задайте въпроса, кой държи облигациите на тези държави.2007 САЩ чрез измама прехвърлиха токсични деривати на европейските банки.Сега Германия им го връща, при това тъпкано.От тук насетне САЩ все повече ще бъдат притиснати от собствените си финансови акули и в един момент ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
кво ги боли в европа. те сега са лятна ваканция по плажовете. решения - на есен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още