IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирия е по-добра инвестиционна дестинация от Гърция

Държавите от Южна Европа се възприемат като по-нестабилни дори от държавите от Близкия Изток, показват резултатите от проучване сред хиляда финансови директори

15:52 | 29.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Сирия е по-добра инвестиционна дестинация от Гърция

Дълговата криза остава основен източник на притеснения за бизнеса, показват резултатите от редовното годишно проучване на консултантската компания BDO сред 1 000 финансови директори на водещи компании, предаде АП.

Кризата дотолкова спъва бизнеса, че Гърция е считана за по-опасна инвестиционна дестинация от разкъсваната от гражданска война Сирия.

За по-рискови от Гърция се считат само Иран и Ирак, сочат още резултатите от проучването.

„Финансовите директори стават все по-предпазливи що се отнася до инвестициите в държави от Южна Европа. Тези страни се възприемат като по-нестабилни дори от държавите от Близкия Изток, които са в политическа криза“, коментира главният изпълнителен директор на консултантската компания Мартин ван Рукел.

Гърция не е единствената държава от еврозоната в класацията на най-рисковите инвестиционни дестинации, отбелязва информационната агенция. Сред тях е наредена и Испания.

Заради нежеланието на чуждите инвеститори, особено от развиващите се икономики, каквито са Бразилия и Китай, да правят вложения, силно задлъжнелите държави от еврозоната изпадат в параграф 22. Точно в този кризисен момент те повече от всякога имат нужда от чуждите инвестиции, за да се попълни недостигът на държавно финансиране и да се съживи частният сектор.

За най-атрактивната държава за експанзия и инвестиции е определен Китай. Второто място е за САЩ, следвани от Бразилия, Индия, Германия и Великобритания.

Основният извод от проучването е, че финансовите директори като цяло смятат правенето на бизнес в чужбина за по-трудна задача заради нестабилната икономическа ситуация, новите регулации и нарастващата конкуренция.

Финансовите директори обаче явно не са обезпокоени от задлъжнялостта на водещите икономики извън еврозоната, като Япония и САЩ например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още