IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Реформата в банковата система все още е половинчата

Финансовите продукти остават прекалено сложни, а сенчестото банкиране е нерегулирано, предупреждава заместник-изпълнителният директор на фонда

15:19 | 23.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заместник изпълнителният директор на Международния валутен фонд Мин Джу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заместник изпълнителният директор на Международния валутен фонд Мин Джу. Снимка: Ройтерс

Финансовата индустрия все още има да извърви дълъг път, докато извърши необходимите реформи, заяви заместник-изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Мин Джу, цитиран от BBC.

Финансовите продукти остават прекалено сложни, а сенчестото банкиране е нерегулирано, заяви Мин пред Световния икономически форум в Давос. Той призова банкерите и регулаторите да си сътрудничат по-тясно.

Изпълнителният директор на JP Morgan Джейми Даймън не се съгласи с тези твърдения с аргумента, че са необходими по-ефективни, а не повече регулации.

„През последните 5 години се опитахме да решим много проблеми, но все още много въпроси остават открити“, коментира Мин.

„Въпреки всичките дебати финансовата структура не се е променила особено. Ситуацията все още не е по-сигурна от преди“, заяви Мин пред работен панел, в който участваха също Даймън, председателят на UBS Аксел Вебер и изпълнителният директор на Prudential Тиджиан Тиам.

Докато някои банки продължават да понижават дълговата си тежест като се освобождават от активи в светлината на финансовото фиаско от 2008 г., банковата индустрия по света все още съставлява над половината от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), изтъква Мин.

Регулаторните органи и банките все още не си сътрудничат достатъчно, предупреждава той.

„Спорът за това дали са нужни допълнителни регулации или по-скоро регулаторният режим трябва да бъде облекчен е важен, но това което е по-важно е, че ни трябват финансови институции, които да си сътрудничат с регулаторите. Прогресът наистина е не достатъчен“, допълва той.

Изпълнителният директор на JP Morgan защити позицията на банкерите, изтъквайки, че регулаторите, които той описва като „претрупани с работа поради комплексността и мащабите на дейността си, се опитват да постигнат твърде много твърде бързо“.

„Искате ефективни и работещи регулации. Не искате данъкоплатците да плащат... големите банки трябва да фалират, така че да не вредят на икономиката. Съществуват правилни и грешни отговори. Трябва открием правилните“, допълва Даймън.

„Финансите са ключови за функционирането на икономиката“, казва той, „Ако живеете в бартерна икономика, финансови активи няма да са ви необходими. След като веднъж обществото започне да спестява, финансовите активи се появяват и съм сигурен, че всички искаме да живеем в свят с финансови активи“, допълва той.

„Прекарахме последните 5 години в обвинения, търсене на изкупителни жертви и дезинформация като през цялото време си мислехме, че създаваме една по-добра система“, казва Даймън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още