IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН прие първия международен договор за търговия с конвенционално въоръжение

В обхвата на договора попадат сделките с танкове, бронетранспортьори, артилерийски установки, с бойни самолети, вертолети и кораби, както и с ракетни системи

21:19 | 02.04.13 г. 1
<p>
	Френски войници показват иззети от ислямистки бунтовници оръжия в Мали. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френски войници показват иззети от ислямистки бунтовници оръжия в Мали. Снимка: Ройтерс

Общото събрание на ООН днес прие първия Международен договор за търговия с оръжия, съобщи AFP, цитирана от БТА. Договорът въвежда общи стандарти за търговия с конвенционалните оръжия, от стрелковите оръжия до бойни кораби и танкове.

В подкрепа на документа гласуваха 154 страни, против бяха само 3 (Иран, Сирия и Северна Корея). 23 страни се въздържаха. Сред тях са някои от основните износители (Русия и Китай) и някои от основните купувачи (Египет, Индия, Индонезия).

Годишно приходите от търговията с конвенционални оръжия възлизат на 70 милиарда долара.

Подготовката на договора продължи цели 7 години, припомня DPA. До гласуването му в Общото събрание на ООН се стигна, след като конференцията, на която той трябваше да бъде приет, не успя да постигне консенсус по-рано днес.

Идеята за въпросния договор обаче беше повдигната много по-рано. Още през 1997 г. група нобелови лауреати за мир предложиха да има подобен документ, посочва ИТАР-ТАСС.

Сега в обхвата на договора попадат сделките с танкове, бронетранспортьори, артилерийски установки, бойни самолети, вертолети и кораби, ракетни системи.

По отношение на ядреното, химическото и бактериологичното оръжие съществуват отделни международни конвенции, припомнят от руската агенция.

Русия се опита да включи в проекта на договора изискване да не се допускат оръжейни доставки на неупълномощени недържавни субекти, както и да се предотврати реекспорт на оръжията, но опитът не се увенча с успех.

В документа все пак се говори, че правителствата са длъжни да избягват оръжейни доставки, ако има съмнения, че тези оръжия ще бъдат използвани за извършването или за съдействието за извършването на сериозни нарушения на правата на човека.

В текста се посочва, че 6 години след влизането в сила на договора страните, които са го ратифицирали, ще имат правото да предлагат промени.

Документът ще бъде открит за ратификация на 3 юни 2013 г. и ще влезе в сила, ако го подпишат 50 страни членки на ООН.

Договорът няма да се разпростира върху търговията с оръжия вътре в страната, която го е подписала, но ще изиска от всички страни да установят национални регламенти за контрол на трансфера на конвенционалните оръжия, частите и компонентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
ООН ако са миротворци, аз съм Хималаите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още