IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ ще намали прогнозата си за световния икономически растеж?

Кристин Лагард разкритикува бюджетните съкращения в САЩ

10:52 | 08.07.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
МВФ ще намали прогнозата си за световния икономически растеж?

Международният валутен фонд (МВФ) може да намали прогнозата си за растежа на световната икономика заради стагнацията в развиващите се икономики, съобщи управляващият директор на фонда Кристин Лагард, цитирана от CNBC.

“В момента прогнозата ни е за растеж от около 3,3%“, припомни Лагард. „Боя се обаче, че заради това, което виждаме в развиващите се икономики, ръстът вероятно ще бъде по-малък“, коментира тя на конференция в южния френски град Екс-ан-Прованс.

Лагард не назова конкретни числа, тъй като фондът ще публикува актуализираната прогноза тази седмица.

МВФ вече намали очакванията си за растежа на световната икономика. През април институцията ревизира прогнозата си до 3,3%, след като през януари съобщи, че очаква ръст от 3,5%.

Кристин Лагард определи бюджетните съкращения в САЩ като неуместна мярка, която ще натежи на растежа. Тя призова Вашингтон да представи „по-правдоподобни“ фискални планове. 

Управляващият директор на МВФ подчерта, че бюджетните съкращения засягат някои важни разходни пера, които са от съществено значение за подкрепа на растежа в средносрочен и дългосрочен план.

В момента МВФ очаква икономическият ръст в САЩ през тази година да достигне 1,9%. От фонда смятат, че ако съкращенията на публичните разходи не бяха толкова резки, ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) е щял да бъде с 1,75 процентни пункта по-висок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Гледам и смятам, смятам и гледам, ама нещо все не ми излизат сметките. Откъде МВФ е решил, че ръстът на световната икономика ще е 3,5 а даже да е и 3,3 както са го ревизирали в момента. След като в най-голямата икономика в света очакваният ръст ще е само 1,9. Някои твърдят, че най голямата икономика в света не е тази на USA, а тази на Европа. Само че в Европа нещата са още по-зле. До колкото знам даже за отличника Германия се очаква ръст само 0,9%. И на кого ще разчитаме за този ръст от 3,3, като двете най-големи световни икономики са доста далеч от тази оптимистична цифра. Може би на Япония, която е в рецесия от 20 години? Ама то с това ние изчерпихме практически целия "развит" свят. Така че, права е жената - развиващият се свят е виновен. Абе вие в инвестора сигурни ли сте, че това в началото на статията не е печатна грешка и че всъщност става дума за развития, а не за развиващия СЕ свят. Щото аз нещо не мога да повярвам, че някой може да е чак толкова ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Права е жената - развиващите се икономики са виновни. Щото развитите вече сме ги отписали - там растежа е спрял отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 10 години
Интересно защо бюджетните съкращения са лоши в САЩ, а много хубави в Португалия?!Тая *** вместо да плямпа глупости, да вземе да стръска другата крава Меркел и кръжеца от корпоративни змейове около нея.А на СаЩ отдавна им е време да си озъптят харчовете, така че нищо лошо няма в това. Дори с такива съкращения американската икономика върви напред, докато европейската е в рецесия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още