IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qantas отново се върна в печелившия коловоз

Авиопревозвачът успя да постигне печалба от 6 млн. австралийски долара за фискалната 2013 г.

10:18 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Qantas отново се върна в печелившия коловоз

Qantas отново се върна в печелившия коловоз, като сътрудничеството с дубайската компания Emirates спомогна за ограничаване на загубите от международните операции, пише BBC.

Австралийската авиокомпания декларира нетна печалба от 6 млн. австралийски долара (5,4 млн. щатски долара) за приключилата на 30-ти юни фискална година. Макар и сравнително малък като размер финансовият резултат се оказа чувствително по-положителен от отчетената година по-рано загуба в размер на 244 млн. австралийски долара.

От авиокомпанията се похвалиха също, че загубите на международно ѝ звено, което създаваше основните неволи в последните години, са били ограничени наполовина спрямо година по-рано.

Главният изпълнителен директор на Qantas Алън Джойс заяви, че сътрудничеството с Emirates, началото на което бе обявено официално през септември миналата година, е помогнало на австралийския превозвач да повиши резервациите си до някои от ключовите пазари.

"Партньорството между Qantas и Emirates засили позициите ни в маршрутите до Европа, Близкия Изток и Северна Африка чрез световния център Дубай", посочи Джойс в изявление. "Броят на резервациите бе много положителен, надхвърляйки около два пъти нивото на предишните съвместни споразумения на Qantas за полети до Европа", отбеляза още главният изпълнителен директор на компанията.

Алън Джойс продължи с оптимистичния тон, като добави, че авиопревозвачът е на път да постигне целта си за извеждането на международните полети на Qantas на печеливша територия през фискалната 2015 г.

Добрият финансов отчет на австралийския превозвач даде тласък на търговията с акциите му на борсата в Сидни, като книжата поскъпнаха с 9 на сто по време на сесията в четвъртък.

Въпреки позитивните нагласи печалбата от вътрешните полети на превозвача – основното звено на компанията – отчете спад на годишна база. Подразделението е реализирало печалби в размер на 365 млн. австралийски долара, което е понижение с 21% спрямо предходното фискално 12-месечие.

Експерти изтъкват, че спадът на най-добре позиционираната на австралийския пазар компания е продиктуван от нарастващата вътрешна конкуренция.

Други анализатори предполагат, че забавянето на растежа в добивния сектор на страната също се е отразило негативно на общите приходи на Qantas. По думите им авиокомпаниите са се възползвали в последните години от договорите си с минни компании, вследствие на които са транспортирали работници на отдалечени дестинации в страната.

"Много от тези клиенти носят добри печалби, защото заплащат високи цени за полети към регионалните и субрегионалните области", каза Акшай Чопра , анализатор в Capital Karara в Мелбърн.

Алън Джойс отбеляза обаче, че "подкрепата на пазара на ресурси в Австралия остава приоритет за авиокомпанията". Въпреки това той добави, че връщането към печалба на пазара продължава да бъде "много трудно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още